Рівне:

Створення та просування сайтів

Зі словом божим — у тюрму

Особливий погляд 23-лип, 2009, 10:249 prov 2 436
Зі словом божим — у тюрму


“У тюрмі був, і ви прийшли до мене” (Мт 25, 36).
З 13 до 16 липня 2009 року на базі Національного університету “Острозька академія” проходив семінар в’язничних капеланів, який мав на меті підвищення їх кваліфікації. У семінарі брало участь майже 60 представників різних конфесій, об’єднаних в Українську міжконфесійну християнську місію “Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі”, що зібрала під знаменами однієї мети 12 християнських конфесій. Захід об’єднав навколо себе духовенство з різних областей України: Рівненської, Одеської, Київської, Львівської, Харківської, Полтавської, Волинської, Миколаївської, Луганської — а також мирян — представників різних християнських конфесій.
Лекції проводили викладачі з Білоцерківського училища професійної підготовки персоналу Державної кримінально-виконавчої служби України. На семінарі було висвітлено аспекти законодавства та пенітенціарної психології. Як і в минулому році, учасники циклу курсів отримали з рук голови Державного департаменту України з питань виконання покарань капеланські сертифікати.
На урочистому відкриті був присутній владика Йосафат Говера з Української греко-католицької церкви та проф. д-р Ігор Пасічник, ректор Національного університету “Острозька академія”. Те, що семінар відбувся саме в Острозькій академії, на думку ректора Ігоря Пасічника, не викликає здивування. Адже академія ще від початку свого заснування у XVI столітті була не лише освітнім, а й духовно-релігійним центром України. І зараз тут діє студентсько-викладацький храм, серед студентства пропагується християнська мораль, а керівництво університету є ініціатором введення християнської етики як обов’язкового предмета в українських школах.
Учасники семінару спільно відвідували богослужіння, кожного дня у різних храмах Острога, під час яких читали і роздумували над фрагментами з “Острозької Біблії”. Це було своєрідне паломництво Біблії по християнських храмах м. Острога, і разом з тим дні екуменічних молитов.
Отож, у понеділок, 13 липня, о. Василь Жуковський в студентсько-викладацькому храмі Преподобного Федора Острозького відправив молебень до Святого Духа в намірі благословення для семінару і його учасників.
У вівторок, 14 липня, таке богослужіння відбулося у Домі молитви Церкви християн віри євангельської за участю голови Рівненського об’єднання Віктора Боришкевича. У своєму виступі він згадував розмову з начальником однієї з пенітенціарних установ, коли запитав його, чи відвідини капеланів змінюють поведінку засуджених. Той відповів: якби її не змінювали, ми би вам не дозволяли сюди приходити.
У середу, 15 липня, у Богоявленському соборі капеланів прийняв владика Варфоломій, архієпископ Рівненський та Острозький Української Православної Церкви. У своєму слові православний ієрарх зокрема сказав, що нині настав час присутності Церкви в різноманітних місцях, в тому числі у в’язницях. Православна Церква, маючи великий досвід праці у в’язницях в дореволюційному часі, шукає також способів донесення Євангелія сучасній людині. Православні священики заспівали молебень до Богородиці за в’язнів та капеланів.
Увечері цього ж дня на молитву до свого Дому молитви запросили Євангельські християни-баптисти. Їхня громада веде реабілітаційний центр для нарко — і алкозалежних, серед яких є багато колишніх в’язнів. Доказом того, що Добра Новина плодоносить, був спів підопічних згаданого центру.
Доповідь під назвою “Екуменізм, що народжувався у в’язницях і таборах” виголосив о. Вітольд-Йосиф Ковалів, котрий представив слухачам в’язнів-священиків, яких судили за проповідування Слова Божого. Особливу увагу він приділив непересічній постаті Волині й Казахстану о.Владиславу Буковинському (1904-1974), котрий за віру і проголошення Євангелія відбув покарання в тюрмах і таборах більше як 13 років.
У четвер, 16 липня, з учасниками семінару зустрівся ординарій Луцької дієцезії єпископ Маркіян Трофим’як, котрий сказав слово до учасників семінару та відповів на запитання. Пізніше владика Маркіян очолив Святу Месу в місцевому римо-католицькому храмі Успіння Пресвятої Діви Марії. Співслужило одинадцять священиків. У принагідній проповіді єпископ нагадав найважливішу заповідь — заповідь любові. Звучала молитва за капеланів і в’язнів. Пролунала також подячна молитва у виконанні чоловіків і жінок, котрі, увірувавши в Бога, звільнилися від негативних залежностей (алкоголю, наркотиків) з терапевтичного центру в м. Острозі, який провадить спільнота баптистів.
На закінчення семінару учасники відвідали виправну колонію №. 96 в с. Городище (Рівненська обл.). Служба в’язничних капеланів, таїнственне і євангелізаційне служіння, є вельми істотним елементом ресоціалізації. Те, що капелани потрібні, справа очевидна. У їхній праці допомагають миряни і люди доброї волі — через молитву та конкретні дії для засуджених. Одним із вчинків милосердя є втішання в’язнів. Ісус Христос в одній із притч говорить: “...у тюрмі був, і ви прийшли до мене” (Мт 25, 36). Такий приклад дає о. Григорій Драус, котрий очолює Українську міжконфесійну християнську місію “Духовна та благодійна опіка в місцях позбавлення волі”.
Церква, охоплюючи своєю місією місця позбавлення волі, виконує апостольське повчання: “Про в’язнів пам’ятайте, немов би ви самі були в кайданах з ними, та про тих, що страждають, оскільки й ви самі в тілі” (Єв 13, 3).
Антоніна Торбiч,
Острог.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору