Рівне:

Створення та просування сайтів

У Казахстані дітей заразили ВІЛ: четверо вже померло

Україна і світ 28-вер, 2006, 14:519 prov 1 017
Міністр охорони здоров’я Казахстану Ерболат Досаєв і губернатор Південно-Казахстанської області Болат Жилкишиєв відправлені у відставку в зв’язку з зараженням у Південно-Казахстанській області дітей ВІЛ.
— На засіданні Ради безпеки була дана оцінка ситуації, яка склалася на території Південно-Казахстанської області, пов’язана з зараженням 55 дітей. За серйозну недбалість в роботі звільнено з посади губернатора області Жилкишиєва і міністра охорони здоров’я республіки Досаєва, — повідомив у середу, 20 вересня, журналістам на брифінгу в Астані заступник секретаря Ради безпеки Казахстану Нурлан Абдиров.
— У даний час проводяться необхідні слідчі дії за усіма фактами виявлених порушень, — сказав він. — Глава держави підкреслив, що хід цього розслідування буде знаходитися на його особистому контролі.
У Південно-Казахстанській області 55 дітей були заражені ВІЛ, скоріш за все, при переливанні крові. Четверо з них уже померли, виявлено також двоє дорослих носіїв ВІЛ.
При цьому, обстежено тільки половину з 9800 дітей до двох років з групи ризику. Медичних працівників, які контактували з ВІЛ-інфікованими дітьми, обстежено. У всіх результати негативні.
Медикам не вдалося обстежити всіх донорів, від яких переливали кров зараженим дітям, зараз 17 донорів знаходяться в розшуку. Прокуратура Південно-Казахстанської області 14 липня 2006 року порушила кримінальну справу за частиною 4 статті 116 КК республіки (зараження вірусом імунодефіциту людини).
За даними прокуратури, слідство поки не встановило конкретне джерело зараження і продовжує відпрацьовувати різні версії зараження дітей, у тому числі через порушення порядку і процедури при переливанні донорської крові, через багаторазове використання нестерильних медичних інструментів і інші.
Для припинення поширення ВІЛ-інфекції прокуратура внесла розпорядження в департамент служби санепіднагляду Південно-Казахстанської області про негайне припинення використання багаторазових катетерних голок і іншого інвентарю, призупиненно відпуск свіжозамороженої плазми з обласного центру крові без попередньої карантинізації і повторного дослідження на ВІЛ-інфекцію, а також про проведення цілеспрямованих санітарних заходів.
Після того, як стало відомо про зараження ВІЛ десятків дітей у Південно-Казахстанській області, під час переливання крові, депутати парламенту почали вимагати відставки міністра і керівництва обласного департаменту охорони здоров’я.
Директора департаменту охорони здоров’я області Нурсула Тасмагамбетова раніше вже було відправлено у відставку.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору