Рівне:

Створення та просування сайтів

Польський досвід вивчали депутати обласної ради

Новини регіону 05-лис, 2009, 10:509 prov 941
Візит, проведений згідно з двосторонньою угодою про співпрацю, передбачав вивчення досвіду польських колег у діяльності національних та етнічних меншин та підтримки органами самоврядування громадських організацій.
Представники Рівненської обласної ради взяли участь у ХХХІV сесії сеймику Варміно-Мазурського воєводства, під час якої відбулося обговорення співпраці органів місцевого самоврядування з неурядовим сектором регіону. Тему було продовжено на спільних засіданнях комісій сеймику та Рівненської обласної ради, зокрема, в контексті вдосконалення системи самоуправління в Польщі.
Багато вражень отримали рівненські депутати під час ознайомлення з життям українців у Польщі. Захоплення викликало шанобливе ставлення етнічних українців до національних традицій. Наприклад, чудовими були виступи ансамблів художньої самодіяльності в Об’єднанні шкіл з українською мовою навчання в Бартошицях, Гурові Ілавецькому. Водночас депутати відзначили, що діяльність національних меншин має всебічну підтримку влади. Пересвідчилися учасники робочої поїздки і в дієвості Євросоюзу, зокрема у фінансуванні важливих соціальних проектів. Серед таких багато закладів медичного спрямування. Тож українська делегація відвідала воєводську реабілітаційну лікарню в Гурові Ілавецькому, територіальний соціально-реабілітаційний центр, центр для обслуговування людей із вадами зору в Ольштині.
Депутати Рівненської обласної ради та сеймика Вармінсько-Мазурського воєводства підписали план подальшої співпраці.
Коментар учасника делегації, голови постійної комісії обласної ради з питань місцевого самоврядування, розвитку територій та європейської інтеграції Дмитра Диновського:
– Мене перш за все цікавило питання децентралізації влади. Ми, певною мірою, знаємо про ті кроки, які зроблено польською стороною в частині розвитку місцевого самоврядування. І нині їх деталізація для нас досить актуальна, адже на часі внесення змін до Конституції. Водночас дійсно хотілося б, щоб наш основний закон носив такі духовні цінності, які є в Конституції Польщі. Також, коли йдеться про реформування системи влади, нам потрібно більш активно впроваджувати механізм децентралізації. Те, що зробили поляки, закріплено в їхній Конституції і дає позитив для суспільства.
Щодо моментів, які мене найбільш вразили, то по-перше, – це нормативно-правова база, яка дала можливість перейти до нової системи управління. І це є інтеграція, входження до Євросоюзу.
І друга частина – це питання діаспори, тих українців, які сьогодні стверджують українську культуру, несуть те цінне, що представляє нашу націю. Наприклад, ми були вражені виступом ансамблю українського ліцею в Гурові Ілавецькому. Це фантастично, коли молоді люди так сповідують українську культуру. Ми були просто приємно здивовані.
Також було цікаво взяти участь у засіданні сесії сеймика. Багато корисного почерпнули під час розгляду численних питань діяльності неурядових органів. Це є для нас досить новим, цікавим. У нас, на жаль, взагалі в державі ще немає таких намагань, щоб сповідувати і так потужно розвивати діяльність неурядових організацій. Я думаю, що перш за все це характеризується входженням до європейської спільноти, адже саме ці структури пишуть і реалізують програми, на які Євросоюз виділяє досить великі кошти.
Довідка: Міжрегіональну співпрацю між Вармінсько-Мазурським воєводством (Республіка Польща) та Рівненською областю офіційно започатковано 9 грудня 2003 року. 4 жовтня 2004 року укладено відповідний договір про співпрацю. Згодом підписано План роботи Вармінсько-Мазурського воєводства з Рівненською областю на 2008-2010 роки.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору