Рівне:

Створення та просування сайтів

СЕЛО ЗНИКЛО З КАРТИ

Суспільство 25-лют, 2010, 10:059 prov 1 378
Хутір Береги-Гори, що розташований за 4 км від центральної садиби сільської ради Берегів, засновано за часів так званої столипінської реформи. Минали роки, десятиліття, село розбудовувалося. На початку шістдесятих років минулого століття у ньому нараховувалося 62 селянські садиби, проживало 209 жителів. Тут була колгоспна ферма, кузня, а в 1955 році навіть розпочали електрифікацію населеного пункту, однак до околиць “цивілізація” не дійшла.
З шістдесятих років ХХ століття держава взяла курс на переселення людей із хуторів у села. Така ж доля спіткала і горянців. Із року в рік зникали віддалені оселі. Люди будувалися і перебиралися у Перевередів, Смордву, Береги, Млинів та інші села і міста. На початку третього тисячоліття лише хатина Надії Олександрівни Мислінської, як пам’ятник усім хуторам, нагадувала про колишній населений пункт, який зник із карти району, а сама господиня змушена була переїхати у райцентр до дочок.
Уродженця Гір Феодосія Кісільчука хвилювало минуле рідного села, життєпис його людей. Відтак тривалий час він “копався” в архівах, зустрічався із багатьма вихідцями з Гір, які у своїх спогадах відтворювали незабутні сторінки літопису. Спогад до спогаду, знімок до знімка, слово до слова – і з-під пера пана Феодосія вийшла у світ книга “Село, що зникло”. У ній автор занурюється у минуле односельців, розповідає про людей, спосіб господарювання, розваги та події, якими жила громада. Відчувається, що кожен спогад завдавав йому болю, бо оживало у пам’яті дитинство, яке минуло у селі, що зникло. Врешті, кожному горянцю, який прочитає книгу, гірчитиме від ностальгійних спогадів.
У книзі читач знайде зокрема, план-схему розташування хутора Гори у 1950-1960 роках, список тодішніх господарів-горянців. Прізвища Веремків, Романюків, Івчиків, Хомичів, Сохачів, Єфімчуків, Грачів, Ганасів, Добровчанів, Косінчуків, Мединських, Дорошів, Ковальчуків, Грицюків, Черехів, Василіщуків, Кісільчуків, Дейнек, Шевчуків, Селезньових, Панасюків, Маліщуків, Молоткевичів, Красіцьких, Чугаєвських, Стецюків, Гарбузюків та інших відомі далеко за межами ріднокраю.
Книга Феодосія Кісільчука не тільки розширює горизонти краєзнавства, а й спонукає до творчості усіх тих, для кого батьківська земля дала старт у життєвий вирій. Шукаймо сили та істини у минувшині рідних сіл, бо там не тільки наша пуповина, там і джерела гідного майбуття…
Віталій ТАРАСЮК,
Млинів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору