Рівне:

Створення та просування сайтів

Чорнобильські обіди в дніпропетровській розфасовці

Головна 28-кві, 2011, 14:039 Lobanovskiy 34 722
З 1 квітня 10,6 тисячі школярів і студентів Березнівського району, як ще в чотирьох північних районах нашої області, залишились без звичних обідів за чорнобильським фінансуванням. В 43 навчальних закладах району із ситуації виходять хто як: де організували платне чаєпиття з булочкою, кому батьки видають з дому сухий пайок, а найгірше студентам, бо трьома чаями в день ситим не будеш. Справа в тому, що ще у лютому Міністерство соціальної політики України визначило переможцем тендеру на харчування наших дітей дніпропетровське товариство „Авіку”.

- Такий вибір став незрозумілим не тільки для інших учасників торгів, а й для батьків і дітей, адже до сьогодні школярів не почали годувати, - обурювався з трибуни Верховної Ради народний депутат Микола Шершун. Представники „Авіки” з’явились в Рівненській області і, мотивуючи тим, що вони є переможцем торгів, почали вимагати від місцевих підприємств обладнання і допомоги в організації харчування. І так стало відомо, що це підприємство не володіє ні матеріально-технічною базою, ані транспортом, щоб забезпечити харчування дітлахів, а їхі пропозиції по тендеру були майже на 1,5 мільйона грн. дорожчими, ніж пропозиції Дубровицького чи Березнівського комбінатів громадського харчування.
Побував представник цієї приватної структури – фактично з порожніми руками і в Березнівському районі – у відділі освіти, санстанції, комбінаті громадського харчування. Причому ніде не представив документів на право фірми харчувати школярів, однак вимагав показати матеріальну базу шкільних їдалень і навіть затвердити меню.
– Коли б тендер проводився чесно, то достатньо години, щоб співставити можливості нашого комбінату громадського харчування і товариства „Авіка”, що знаходиться за тисячу кілометрів від поліських дітей. Кухонного оладнання нема, транспорту також, кадрів не мають, не говорячи вже про завищення вартості послуг, - розпачливо говорить директор комбінату громадського харчування Галина Кравчук. – Фірма, мабуть, розраховує, що прміщення їдалень, кухонне обладнання, наш посуд зможе орендувати безкоштовно. Але з якої рації комбінат має бути безплатною прислугою для тих, хто не вклав у справу ні труда, ні гроша.
Під час нашої розмови керівниці комбінату зателефонувала працівниця і запитала: „Чому повинна вимушено залишитися без роботи і зарплати, адже на руках двоє малолітніх дітей?
Дехто вже подав заяву на звільнення, мотивуючи невір’ям, чи не підставить невідома фірма з харчами, за що доведеться відповідати, що буде із зарплатою. Зрештою, психологічний удар пройшовся майже по всіх 150 шкільних харчовиках; їх фактично позбавили робочих місць і в цій ситуації працевлаштовуватись потрібно заново.
Чи нагодує дніпропетровська „Авіка” поліських школярів? – поставила запитання одна із волинських газет, описуючи, що Камінь-Каширська райспоживспілка теж програла тендер фірмі „Авіка”, запропонувавши свої послуги на 843 тисячі гривень дешевше, ніж дніпропетровці. Кореспондентка повідомила, що „райспоживспілка, яку витіснили зі шкіл, забрала з їдалень усе обладнання. Кухарі того дня варили в сковородках, а учні їли з пластикового посуду, що категорично заборонено”. Журналістка навела факти, „що в 2008 році „Авіка” харчувала військовослужбовців, але через неякісне надання послуг з нею розірвали договір”.
Як малоавторитетна фірма ухопилась освоювати чорнобильські кошти аж на Поліссі, неважко здогадатись: обід для звичайного школяра обходиться в три гривні, а для чорнобильців – понад десять. Дивно, як наші славні правоохоронці, які взялися навіть за екс-Президента, досі не зацікавилися подібними тендерами, в яких навіть звичайному громадянинові очевидні фінансова втрата держави і нехтування інтересами сімей і здоров’ям дітей. До речі, позиція березнівської влади : відновити шкільне харчування негайно і в повному обсязі, інакше до недобросовісного надавача послуг будуть ініційовані правові заходи.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору