Рівне:

Створення та просування сайтів

Не хочу в армію...

Особливий погляд 26-кві, 2007, 18:459 prov 22 778
Призовна кампанія цього року розпочалася 2 квітня. Триватиме вона до 30 травня. Під час весняного призову до армії візьмуть майже 30 тисяч солдатів. Із них 22 тисячі потраплять у Збройні сили, 6 тисяч 100 — у внутрішні війська, тисяча стане прикордонниками, а 810 нестимуть службу на транспорті. За відомостями прес-служби Міністерства оборони України, цьогоріч армію скоротять на 21 тисячу людей. Зараз там майже 215 тисяч. У складі миротворчих батальйонів наші військовослужбовці їздитимуть до Косова, що в Сербії, та до африканської Ліберії.

Втім, якщо раніше справжнім чоловіком вважався лише той представник чоловічої статі, який відслужив у війську, то сьогодні армія – це чи не останнє місце, де хоче побувати той чи інший юнак від18 до 25 років. А колись відповідальність за ухилення від служби була чималою, «відкосити» ж – практично неможливо. Парубок, який не служив в армії, був «білою вороною», і відношення до нього оточуючих було насторожене, мовляв, щось із ним не так. Таку людину не на всяку роботу брали і не у всякий ВНЗ приймали. А зараз – навпаки, раз служив, значить зовсім дурень, що „відмазатися” не зумів. Оскільки не „косить” у наш час зовсім ледачий чи повний дурень. Сьогодні багато призовників не бажають служити також через злих старослужак, яких в армії називають “дідами”. Інших лякають фізичні навантаження, які, на їхню думку, вони не здатні витримати. Дехто з призовників не бажає служити, вважаючи це тратою часу, через яку вони змарнують дорогоцінний рік свого життя: все одно, армія нічому не навчить. Ще одна категорія хлопців вважає, що армія змінює внутрішній світ людини. Ось і виникають, як казки Шехерезади, тисяча і один спосіб, як „відкосити” від армії.

Знавці справи стверджують, що „косити” варто починати з 16 років, коли має відбутися перший огляд у військкоматі. У цей день потрібно „захворіти” – і так щоразу. У разі, якщо ви не пройшли жодного лікаря у військкоматі, вас не зможуть записати ні в які війська. Змусити пройти медогляд ні у міліції, ні у військових немає можливості. А, отже, і до армії вас не заберуть.

Якщо у 16 років ви не були надто далекоглядними, не впадайте у розпач, є й інші методи. Наприклад, зімітувати струс мозку. Кілька разів такого обману в місцевій поліклініці, і для армії ви втрачені назавжди. Вивчіть симптоми, і у вас усе вийде. Доводити, що ви брешете, ніхто не наважиться. Поміж тим, робити це все-таки бажано до 18 років, коли лікарі не надто прискіпливо ставитимуться до вас. У цьому методі є один недолік. В подальшому може статися так, що на певну роботу чи посаду вас не візьмуть через ці вигадані травми.

Є і більш радикальні способи „закосити” від армії. Останнім часом неабиякої популярності набув ризикований кримінальний спосіб уникнути служби у війську. Призовник іде на «легке» правопорушення й, отримавши, за рішенням суду, умовне покарання, цілком реально «косить» від служби у війську. Наприклад, проходить усі медогляди, підписує всі повістки. Але підписавши останню, де написано не «пропоную прийти...», а «зобов’язую...», починає „косити”. Бажано переїхати на іншу адресу, тобто жити не за пропискою. Саме тоді міліція має право завести кримінальну справу за ухиляння від армії. І головне, аби присудили максимальне покарання – рік умовно. А це означає, що ви залишатиметесь на волі, а разом із цим ті, хто мають хоча б умовне ув’язнення, до армії не йдуть.

А ще можна спокійнісінько ігнорувати повісти, які кидають у поштову скриньку. Не беріть повістку навіть у випадку, якщо її рекомендованим листом приносить поштар. Не зважайте на його заяви про те, що лист рекомендований і за нього потрібно розписатися. У крайньому випадку може прийти дільничний. Він має вручити повістку, де написано «зобов’язую». Без вашого підпису він безсилий. При розмові бажано не виходити за межі своєї квартири. Всередину міліціонер зайти не має права без ордера.

Наступний варіант – коли потрібен закордонний паспорт або ви просто не хочете мати мороки. Найефективніший метод для цього – церква. Завдання полягає в тому, щоб вам дали найнижчий духовний сан – посаду іподиякона. Духовна особа, за законом України, може відмовитися від армійської служби. Головне, щоб був документ, який підтверджує вашу посаду в церкві та мінімум знань з теми. Це звільнить від зайвих проблем при отриманні приписного свідоцтва, закордонного паспорта і т.п. В цьому випадку ви „косите” абсолютно законно. Якщо буде натхнення, прийдіть до військкомату в підряснику. Це точно спантеличить комісарів.

А можна домовлятися за гроші із лікарем у районній поліклініці за місцем своєї прописки. Ці лікарі зазвичай отримують мало хабарів, і з задоволенням погодяться допомогти. За 100 доларів (а то й менше), лікар вигадає потрібні вам відхилення у здоров’ї. Є 90 статей медичного наказу, за якими не беруть до війська. Найчастіше це сколіоз, виразки, плоскостопість, остеохондрози, хронічні недуги. До армії не потрапляють також ті, хто мав черепно-мозкові травми. У психіатрів „косять” рідко. Частіше вдають головний біль та серцеві напади. Багато хто йде домовлятися у сам військкомат – із лікарями чи комісарами. Але це – найдорожчий спосіб. Адже там публіка сидить саме на таких хабарях.

Зрештою, можна до 25 років перекочувати по навчальних закладах: спочатку в технікумі, потім в інституті чи університеті. Нині десятки ВНЗів процвітають завдяки тому, що надають можливість студентам пересидіти призовне лихо. Ще більш радикальний спосіб – одружитися і народити дитину. Або ж піти на фіктивне одруження з жінками, які мають дітей, і таке ж фальшиве усиновлення тощо. Проте подумайте: чи варто з цим поспішати. Тим більше, що термін служби в армії скорочено всього лише до одного року.

А ось і остання, найсучасніша новинка: сьогодні від служби у війську можна „відмазатися” і через Інтернет. На допомогу тим, хто бажає оминути почесний обов’язок, прийшли «добрі дядечки», які за гарну плату допомагають позбутись армійського ярма. Якщо вірити чуткам, то нині в Україні склалася й успішно функціонує індустрія, яку жартівники охрестили «антипризовом». У середньому такса «відмазування» від служби у війську сягає 500 у. о. Наприклад, за допомогою оголошення в газетах та на сайтах світової мережі кваліфікований юрист шукає своїх клієнтів. Він цілком легально й у межах чинного законодавства знаходить прогалини в законодавчому полі і в такий спосіб поповнює свій гаманець та суттєво зменшує призовний ресурс.

Поміж тим, неминучою залишається істина, що поки існує держава, буде й армія. Але давайте подивимося, що придбає або втратить юнак, якщо піде служити строкову службу.

НАБУВАЄ

– Почуття виконаного обов’язку (перед ким і чим?), за що йому все одно ніхто спасибі не скаже.

– Усвідомлення, що таке військова служба, скільки коштує фунт лиха (а навіщо йому це знати? І без цих знань люди чудово живуть).

– Стане справжнім чоловіком (при грошах він ним і так стане, а на “нема” і суду нема).

– Військову спеціальність, яка йому, окрім як в армії, ніде більше не знадобиться, і, в окремих випадках, цивільну, яку можна також придбати і вдома.

– Можливість продовжити військову службу або служити в МВС і т.ін. (це на великого любителя).

– Пільговий вступ до ВНЗу (якщо є гроші, це можна і так зробити, а заробити їх простіше на «гражданці», армія ще нікого не зробила багатим).

ВТРАЧАЄ

– Рік життя пройде нелегко. Термін невеликий, але в 18-20 років це здається безкінечністю.

– Роботу. Звичайно, якщо місце погане, то візьмуть назад. А якщо місце хороше?

– Можливість у найближчі роки отримати освіту або хорошу спеціальність, набути досвід роботи.

– Якщо молода людина займається бізнесом, то тут і говорити нічого – така тривала відсутність приведе його до повного банкрутства.

– Всі або майже всі корисні знайомства. Можливість встановити ділові зв’язки, необхідні в житті, та краще пізнати жорстокий світ капіталізму.

– Банально... але не заробить грошей.

– Майже однозначно — дівчину, якщо є.

Марина ДАНИЛЮК

Рівне
Схожі новини
Коментарі - всього 4

Володимир 14-чер, 16:33

Дякую за Вашу думку висловлену у даній статті.

Микола 02-бер, 02:06

Дякую за корисну інформацію

voka08 31-бер, 17:04

Дякую Марина..)

TruePatriot 28-гру, 12:23

Варто подивитись відео на ютубі.. там все практично показано як відкосити)
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору