Рівне:

Створення та просування сайтів

Мобілізація 2024

Порадниця 26-кві, 2024, 16:599 prov 196
Призовний вік 2024
Призовний вік – це вікові категорії військовозобов?язаних громадян, які підлягають призову на військову службу.
На початку лютого 2023 року уряд скасував призов на строкову військову службу. А законопроєктом про мобілізацію №10449 замість строкової служби запроваджується базова. Таким чином, з 2025 року цивільні громадяни почнуть проходити базову військову службу.
Нещодавно призовний вік в Україні зменшили з 27 до 25 років (ст. 15 закону України Про військовий обов’язок і військову службу).
Так, призовний вік в Україні тепер буде починатися з 25 років.

Коли потрібно стати на військовий облік у 2024 році

Наприкінці 2022 року Кабмін ухвалив новий порядок військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.
У новому порядку зазначено, що чоловіки мають ставати на облік у рік досягнення 17-річного віку. Тобто, якщо раніше вік постановки на облік починався з 17 років, то з 2023-го – з 16 років.
Інакше кажучи, чоловіки мають йти до військкомату не в момент, коли виповнилося 16 років, а в той рік, коли має виповнитися 17. Наприклад, якщо у 2023 році вам виповнилося 16, то у 2024-му ви маєте стати на військовий облік.
Хто має стати на військовий облік:
  • усі призовники, військовозобов’язані та резервісти через 60 днів з дня набрання чинності закону, мають з’явитись до ТЦК, у ЦНАП або скористатися електронним кабінетом і пройти звірку персональних даних;
  • чоловіки, які мають спеціальні звання (класні чини) та проходять службу у правоохоронних органах, податковій, митній службі тощо, а також звільнені з такої служби, повинні протягом 60 днів після ухвалення законопроєкту стати на військовий облік військовозобов’язаних у ТЦК за своїм місцем проживання;
  • чоловіки віком від 18 до 60 років, які зняті з військового обліку у зв’язку з вибуттям за межі України на строк понад три місяці, повинні стати на військовий облік.
ОБОВ’ЯЗОК ОНОВИТИ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВІ ДАНІ ЗА НОВИМ ЗАКОНОМ
Хто має оновити свої дані?
Власне, всі призовники, військовозобов’язані та резервісти.
А от строки такого оновлення та способи для різних категорій - різні.
В які строки треба оновити дані?
Ті, хто перебуває на військовому обліку - протягом 60 днів з дня набрання чинності Закону, тобто з 18 травня до 17 липня 2024 року.
Ті, хто були зняті з військового обліку у зв’язку з виїздом на ПМЖ за кордон - протягом 30 днів з дня набрання чинності постановою КМУ, яка буде визначати особливості ведення військового обліку громадян, які постійно або тимчасово проживають за кордоном. Такі громадяни мають стати на військовий облік в дипломатичному представництві України за кордоном з одночасним оновленням даних. На даний момент такої Постанови КМУ ще немає, вона тільки розробляється.
Про тих, хто був знятий з обліку з інших причин, - в Законі нічого не сказано. Насправді тому, що таких випадківі не має існувати (але вони є!)
Яким чином оновити дані?
Ті, хто перебувають на території України, мають 3 варіанти:
*особисте прибуття до ТЦК та СП за місцем перебування на обліку чи за місцем проживання
*через ЦНАП
*через електронний кабінет (на даний момент ще не працює)
Ті, хто перебуває за кордоном, має 3 варіанти:
*лист на офіційну електронну адресу, зазначену на сайті ТЦК та СП, де перебуває на обліку
*дзвінок на номер телефону, зазначений на сайті ТЦК та СП, де перебуває на обліку
*через електронний кабінет (на даний момент ще не працює)
Для того, щоб отримати відстрочку від мобілізації у період воєнного стану, необхідно самому зібрати пакет документів, написати заяву і особисто повідомити про це ТЦК та СП.
Чіткий перелік осіб, які мають право на відстрочку, передбачений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Щоб реалізувати своє право на відстрочку, треба враховувати кілька важливих моментів.
По-перше, необхідно написати заяву на оформлення відстрочки.
"До цього потрібно підходити відповідально, обґрунтовано, коротко викласти обставини та з посиланням на Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" попросити надати відстрочку. Треба додати до заяви документи, які підтверджують відповідні обставини для відстрочки. Надалі після проходження ВЛК очікувати відповідь стосовно надання відстрочки".
Основні поради:
  • написати обґрунтовану заяву;
  • зібрати та завірити нотаріально всі необхідні документи, які підтверджують право на отримання відстрочки;
  • зареєструвати заяву з документами в ТЦК та СП;
  • не проходити ВЛК, поки не зареєструєте заяву з документами.
"Потрібно пам’ятати, що отримати відстрочку можна лише на підставі військово-облікового документа. Такими документами наразі є військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного.
Тобто, наприклад, якщо вам вже 35 років, а ви досі маєте приписне або стару довідку з військкомату, то поки не оновите даний документ, то не зможете отримати відстрочку".
Джерело.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору