Рівне:

Створення та просування сайтів

У Рівному мешкають Драки з Забіяками

Особливий погляд 10-кві, 2008, 10:179 prov 1 779
Листаючи телефонний довідник Рівного, наштовхуєшся на ціле звірине царство прізвищ. Здається, що там зібрані майже всі представники тварин нового світу, не вистачає лише чогось екзотичного, на кшталт Крокодил, Кенгуру чи Папуга . До речі, наші предки вважали, що, нарікаючи дитину звіриною назвою, (яка потім перейшла в прізвище), таким чином відлякуватимуть злих духів. Отож, щодо хижаків та їхньої здобичі. Ось лише деякі з них, які проживають у Рівному: Вовк, Вовченко, Лисиця, Заєць, Зайка, Буйвол, Козел, Козлик, Коник, Кіт, Бик, Бобер. Мешкають у Рівному і Кліщі, Барани, Лосі, Щуки, Лиси і Лисиці, Вовкодави, Кролі, Бугаї. Загалом більше сотні прізвищ зустрічаємо у довіднику, пов’язаних із звірами.
Цікаво, що прізвища на -енко вважають основним східноукраїнським типом, а прізвища на –ук (-юк), -чук належать до західноукраїнського типу. Група прізвищ з суфіксом -ець вказує на вихідців з різних міст України: Богуславець, Батуринець, Гайсинець, Канівець, Козинець, Мглинець, Полтавець, Уманець, Чигринець та інші.
Повернемось до „птахоподібних” рівненських прізвищ. Їх значно менше ніж, скажімо, „звірячих”, але й „птахів” також вистачає. Воробей, Горобець, Ястреб, Бусел, Ворона, Чапля, Шпак, Півень, Одуд, Грак, Голуб, Дрозд, Крук, Сич, Пугач, навіть є прізвище Баклан – птах, який мешкає, в основному в Азії. Вистачає і представників овочів та фруктів: Виноград, Буряк, Бурячок, Бараболя, Гарбуз, Гречка, Горох, Соя, Сливка, Слива, Перець, Капуста, Кавун, Диня, Гриб та Грибок. Це лише частина власників прізвищ рівнян, які асоціюються з їжею.
Надзвичайне розмаїття типів українських прізвищ виявляється у великій групі іменувань, що вказують на ремесло, професію, вид заняття першого носія прізвища. Народні найменування осіб за родом діяльності зберігають, зокрема, такі популярні українські прізвища у Рівному: Швець (і похідні від нього Шевченко, Шевчук), Гончар (Гончаренко, Гончарук), Кравець (Кравченко, Кравчук,), Мельник (Мельниченко, Мельничук), Мірошник (Мірошниченко), Ткач (Ткаченко, Ткачук), Колесник, Шаповал (Шаповаленко), Чабан (Чабаненко), Шинкар, Пастух (Пастушенко), Чумак, Олійник, Кухар (Кухаренко, Кухарчук) та інші.
Досить багато рівнян є однофамільцями відомих людей. Так, проживають у Рівному власники таких відомих прізвищ, як Бандера, Кучма, Пінчук, Стус, Глоба, Гоголь, Булгаков, Білик, Білан, Горбачов, Нобель, Гагарін, Ющенко з Тимошенко, Винокур, Галкін та Блохін. Зустрічаються й іноземні: Герінг, Зінгер, Адольф, Габріель, Ейсмонт, Таевере, Зектор, Кан, Аукшткалніте, Байорюнене та інші важкі на вимову прізвища.
Вуличні прізвиська, значна частина яких побутує сьогодні у поважній ролі офіційних прізвищ, належать до найколоритнішої групи особових найменувань. У них яскраво відбився національний характер українця, його схильність до жарту, дотепу, веселого, влучного слова. Так, зустрічаємо наших земляків із прізвищами на кшталт Тюхтій, Шматко, Безбородько, Цьома, Білоус, Безух, Безноско, Чмир, Сало, Швайка, Товкач, Торба, Хрін, Бородавко, Синяк, Халява, Тарадайка, Мовчан. Просто шалена кількість прізвищ у Рівному, пов’язаних із якоюсь вадою: Безруков, Безденежних, Бридько, Глухий (-а), Глухенький, Гаркавий, Кривий (-а), Кривуля, Лисина, Лисий, Горб та інші.
А про гумористичні прізвища можна написати дуже багато. Причини значно ширшого, порівняно з іншими народами, побутування серед українців колоритних прізвищ з виразним гумористичним відтінком у значенні слід шукати в нашій історії. Адже величезна кількість сучасних українських прізвищ кувалась у горнилі Запорізької Січі. Саме тут вперше виникла потреба офіційної реєстрації великого числа козаків. За звичаями Запорізької Січі, новоприбулий до війська повинен був отримати нове прізвисько, під яким його записували до козацьких реєстрів. Під час процедури вибору нового наймення січове товариство мало слушну нагоду повною мірою виявити свою схильність до жарту й дотепу. Породженням відчайдушного й розкутого духу запорізького січового товариства є, очевидно, така своєрідна за значенням сполучуваних основ і за самим способом творення група прізвищ, що не має аналогій в антропонімії інших слов’янських мов. Отож, у Рівному можна зустріти тисячі прізвищ, які можна віднести до козацьких: Баламут, П’яний, Барило, Перетяжко, Бовтун, Бовкун, Горільчаний, Кудкудак, Вузенький, Божусь, Вибач, Влізло, Говорун та Говоруха. Є в обласному центрі і Дармокрик та Драка з Забіякою, Макоїд і Матюк, Невмивака та Погуляка, Нагуляк та Облядрук. Зустрічаються і рівняни з такими прізвищами, як Фізик, Чудік, Славік, Хлопчик, Сваха, Фортуна, Трусік, Хребет, Фанта, навіть Лох та ще багато цікавих прізвищ.
І взагалі, щоб перерахувати всі дотепні та незвичайні прізвища рівнян, не вистачило б і цілої газети. Тож, можна вважати, що згадані вище – це лише незначна частина тих найменувань, які заслуговують на свою увагу.
Олександр ШЕРШЕНЬ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору