Рівне:

Створення та просування сайтів

Німецьких солдат перепоховають

Суспільство 19-чер, 2008, 13:569 prov 1 129
Як відомо, в області тривали запеклі та жорстокі бої між німецькими і радянський військами як у 1941 році, так і в 1944. І не завжди знаходилася можливість належним чином поховати загиблих воїнів. А також не всі поспішні захоронення збереглися до наших днів — невблаганний час зрівняв їх із землею. Тому належить провести кропітку і напружену роботу. Необхідно звертатися до послуг свідків далеких подій, місцевих старожилів, яких залишилося у живих дуже мало, і які розкажуть про місця стихійних поховань.
Як розповідає заступник директора державного архіву Рівненської області Галина Плахотнюк, справді дуже часто під час таких пошуків доводиться користуватися свідченнями очевидців подій військового лихоліття. Бо відповідні документи того періоду збереглися лише у Рівненському та 3долбунівському районах.
На сьогодні відшукали понад 77 поховань, збереглися документи німецькою й українською мовами, досить розбірливо вказані необхідні дані. Навіть прізвища німецьких солдат, дати їх народжень, номери тощо добре читаються. Можна дізнатися багато, буквально до прізвищ власників садиб, на території яких були поховані вбиті німецькі вояки.
Наприклад, дуже вдало склалося із пошуком останків на території Мильчанської сільської ради Дубенського району. Як розповів сільський голова Юрій Міщук, тут ще до Другої світової війни знаходилося офіційне німецьке кладовище, яке в буремні і кровопролитні 40-ві роки минулого столітня поповнилися новими захороненнями.
Як сказав голова обласної комісії у справах увіковічнення пам’яті жертв війни та політичних репресій, заступник голови Рівненської облдержадміністрації Степан Павлюк, місцева влада всебічно сприятиме німцям у їхній благородній справі. До речі, щодо цього питання між Україною і Німеччиною укладена відповідна угода на державному рівні.
Як поінформував керівник робочої групи німецької спілки догляду за військовими похованнями в Україні Упер Анщен, знайдені останки німецьких солдат ідентифікують, щоб розшукати їхніх рідних, а потім перепоховають у селі Потелич Жовківського району Львівської області.
Усі роботи, пов’язані із пошуками поховань, здійснюватимуться за кошти німецької сторони.
Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору