Рівне:

Створення та просування сайтів

Сенсаційна знахідка у Польщі

Україна і світ 01-кві, 2010, 09:369 prov 831
У Польщі знайдено майже 280 документів про знущання нацистів над в’язнями концтабору Освенцім під Краковом. Папери десятиліттями лежали на горищі старого будинку, який його нинішній власник придбав невдовзі після війни і днями вирішив відремонтувати.
Історику Марку Кшіцарчику з Товариства з охорони Освенціма вдалося вмовити домовласника передати на час найцінніші джерела вченим і відсканувати окремі папери, довівши, що це справді сенсаційна знахідка. Власник будівлі попросив не повідомляти його ім’я. Папери дають змогу дізнатися про медичні експерименти нацистів, побут табірного керівництва, про те, як саме лікарі СС виробляли “селекцію” євреїв. Мова йде про карти місцевості, продуктові талони, у тому числі номерні картки на олію для лікарів Хорста Фішера і Хайнца Тіло, свідоцтва про смерть.
Як пише німецька газета “Hamburger Abendblatt”, оригінали найцінніших джерел не потраплять до музею, а залишаться в приватній власності домовласника. Фоторепродукції чотирьох документів наведено на сайті польського агенції “Pap”.
Концтабір Аушвіц-Біркенау в польському Освенцімі був найбільшою з нацистських “фабрик смерті”. З приблизно 7,5 млн. людей, які загинули в гітлерівських концтаборах, на частку Освенціма припадає 4 млн. Точна кількість загиблих, проте, невідома: перед наступом радянських військ було знищено всю документацію табору.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору