Рівне:

Створення та просування сайтів

У Європі торік не провели жодної страти

Україна і світ 01-кві, 2010, 10:029 prov 1 006
У 2009 році в Європі не було зафіксовано жодної страти, вперше за увесь час ведення статистики з 1980 року. Про це йдеться у щорічній доповіді правозахисної організації “Amnesty International” (“Міжнародна амністія”).
Водночас, правозахисники висловили своє розчарування з приводу того, що позитивну статистику було нещодавно порушено у зв’язку з звістками про дві страти у Білорусі в середині березня.
Минулого тижня “Amnesty International” повідомила, що отримала інформацію про те, що громадян Білорусі Андрія Жука і Василя Юзепчука стратили після того, як в 2009 році їх засудили до смерті за різні злочини. Організація висловила своє розчарування у зв’язку з звістками і вкотре закликала президента Білорусі Олександра Лукашенка негайно ввести мораторій на страту.
У цілому за останні 10 років Білорусь, Узбекистан і Таджикистан здійснили приблизно 130 страт, однак з 2006 року Білорусь залишалася єдиною європейською країною, яка приводила у виконання смертні вироки.
Загальна чисельність страт, здійснених за останній рік у світі, залишається невідомою, як зауважує “Amnesty International”, багато в чому через те, що немає офіційної статистики щодо Китаю, який інформації не надає і продовжує залишатися країною з найвищою чисельністю смертних вироків. Правозахисники вважають, що йдеться про тисячі страчених за останні роки, і закликають уряд Китаю оприлюднити точні дані.
Правозахисники також вказують на те, що США залишаються єдиною американською державою, яка продовжує використовувати страти як покарання. За 2009 рік більш ніж 100 осіб було засуджено до смертної кари і 52 страчено.
Лідерство за кількістю смертних страт на Близькому Сході залишається за Іраном, де, за даними організації, в 2009 році було страчено 388 осіб.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору