Рівне:

Створення та просування сайтів

Завдяки втручанню органів прокуратури Рівненщини населенню області виплачено з початку року понад 14 мільйонів гривень заборгованої заробітної плати

Рівненська область 08-кві, 2010, 09:189 prov 1 035
Органи прокуратури області вкотре наголошують на тому, що право на своєчасне одержання зарплати, пенсій, інших соціальних виплат захищається ЗАКОНОМ. Так, вимоги статті 43 Конституції України гарантують кожному громадянину право на заробітну плату і своєчасне її одержання. Тому, при проведенні перевірок додержання законодавства про оплату праці, органами прокуратури області особлива увага зосереджується на додержанні конституційних прав громадян, реальному усуненні виявлених порушень, притягненні винних осіб до відповідальності.
З початку 2010 року заборгованість по виплаті заробітної плати в області зросла і складає більше 18 мільйонів гривень. З метою усунення порушень закону у сфері оплати праці прокуратурою невідкладно вносяться акти прокурорського реагування, вживаються кримінальні та цивільно-правові заходи.
Для прикладу, прокурор Рокитнівського району виявив, що впродовж липня-грудня 2009 року керівник державного підприємства безпідставно не виплатив заробітну плату 134 працівникам в розмірі 80 тисяч гривень. Крім того, на законні розрахунки чекали ще 16 звільнених робітників. Встановлено, що грошові кошти, які надходили до підприємства, використовувались на господарські потреби. При цьому, борг по заробітній платі залишався непогашеним. У лютому 2010 року за цим фактом прокурор порушив кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого частиною 1 статті 175 Кримінального кодексу України (безпідставна невиплата заробітної плати громадянам більше ніж за один місяць, вчинена умисно керівником підприємства, установи або організації незалежно від форми власності). Триває слідство.
А Дубенський міжрайонний прокурор розслідував та скерував до суду кримінальну справу щодо керівника одного із ТОВ, який заборгував своїм працівникам 224 тисячі гривень. В ході досудового слідства заборгована заробітна плата відшкодована повністю.
Прокурорські перевірки додержання законодавства про зайнятість населення засвідчили про наявність порушень і в цій сфері.
Так, згодом у Костопільському районі відповідатиме перед законом приватний підприємець, який незаконно отримав матеріальну допомогу по безробіттю в сумі 3 тисячі гривень, надавши до центру зайнятості недостовірні дані. Прокурор розслідував та скерував до суду кримінальну справу щодо підприємця за фактами вчинення шахрайства та службового підроблення.
Загалом, упродовж січня-березня цього року за наслідками проведених перевірок у сфері оплати праці та зайнятості населення прокурори Рівненщини порушили 20 кримінальних справ (12 з них вже скеровано до суду), в результаті розгляду документів прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 83 посадові особи, виплачено заборгованої заробітної плати населенню на суму понад 14 мільйонів гривень.
Враховуючи актуальність питання щодо виявлення фактів невиплати заробітних плат та інших порушень у сфері додержання законодавства про працю та зайнятість населення органи прокуратури продовжують здійснювати перевірки з цих питань.

Прокурор відділу захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури області юрист 2 класу Роман Марута.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору