Рівне:

Створення та просування сайтів

На Тернопільщині здали на брухт унікальні англійські мотори

Тернопільська область 05-травня, 2010, 10:159 Lobanovskiy 1 040
Тернопільським любителям металобрухту було байдуже, що місцевий цукровий завод від їхніх дій втратить аж півмільйона гривень
У погоні за цінним металом злодії готові на все. Їх не хвилює, що значних втрат зазнає велике промислове підприємство. Для таких головне – роздобути побільше цінного металу, здати його у пункт прийому металобрухту та отримати за це гроші. Саме таку групу крадіїв днями затримали тернопільські міліціонери у райцентрі Кременець. Зловмисники практично розібрали насосну станцію, звідки до цукрового заводу надходила вода для промислових цілей. Місцевим любителям металобрухту було байдуже, що завод від їхніх дій втратить аж півмільйона гривень. Цінне обладнання, частина якого була експортована з Англії, назавжди втрачене для підприємства, а для його відновлення необхідно оформляти спеціальні замовлення, в тому числі й за кордоном.
Біля насосної станції, збудованої поблизу річки Іква за півтора кілометра від цукрового заводу, технічні працівники закритого акціонерного підприємства «Кременець-цукор» вантажили залишки брухту з допомогою потужного крана. Вирізані електропилою серцевини двигунів зяють пусткою, у приміщенні розбито щитові, зрізано проводку, якою до насосної станції подавалася напруга шість тисяч вольт. До всього цього приклалася злодійська зграя.
Технічні працівники цукрового заводу підраховують приблизну кількість металу, який вирізали нічні візитери. Найпривабливішою для них був мідний дріт – злодії поцупили майже чотири центнери обмотки потужних двигунів. Не залишили й чавунні деталі вагою у два з половиною центнери. А ще майже 80 кілограмів алюмінієвих та латунних виробів. Усе це містилося в трьох двигунах, які злочинці ночами розбирали у приміщенні насосної станції. Два менш потужних двигуни крадії зуміли винести з приміщення.
Як розповів на прес-конференції в обласному управлінні внутрішніх справ генерал-лейтенант міліції Василь Поліщук, заради цих сотень кілограмів, зданих на металобрухт, щонайменше троє учасників зграї організували шість злодійських вилазок. Крадії добре орієнтувалися у всьому, що відбувалося на підприємстві. Наприклад, їм було відомо, що до станції тепер подавали набагато меншу напругу – всього 380 вольт. Один із злочинної групи раніше працював вантажником на підприємстві. Чотири року тому його звільнили. До зграї входили ті, хто знав толк в електрообладнанні. Їм вдалося зменшити напругу до 220 вольт, а також поступово відімкнути щитові, щоб сміливо їх розбирати.
Для того, аби вивезти таку значну кількість металобрухту, злодіям знадобився транспорт. Проблему вирішили легко – найняли двох місцевих таксистів. Вони, можливо, здогадувалися з чим мають справу, але на сполох не забили. Злочинці одразу везли важкий метал до пунктів здачі металобрухту у районний центр, в приміське село Білокриниця та у Тернопіль. Саме звідти розшуківці згодом вилучать крадене. Нині достеменно невідомо скільки саме заробила злодійська зграя. Але більше всього йшлося про суму 8-10 тисяч гривень. Зароблене крадії витрачали на буденні потреби та випивку.
Один із трьох затриманих міліціонерами злодіїв раніше відбув два роки у місцях позбавлення волі за крадіжки. Усі троє одружені, виховують дітей. Можливо, не все гладко у них складалося із заробітками, хоча ніде не працював тільки один з них, два інших перебивалися тимчасовими роботами – ремонтували автомобілі та їздили на заробітки до Польщі.
Щоб забратися досередини насосної станції зловмисники зламали на вікні грати. Всередині зрізали завіси, на яких трималися двері, далі розпиляли потужні замки. Зробивши за три тижні декілька вилазок, група підготувала для розукомплектування ще один потужний двигун. Але здійснити задумане не дали міліціонери.
До насосної станції всередині квітня навідалися працівники заводу. Вони й повідомили у райвідділ міліції про крадіжку. Оперативна група, виїхавши на місце злочину, детально вивчила всі обставини. Не зважаючи на те, що злодії працювали надзвичайно обережно, зачіпку міліціонери таки знайшли і вже незабаром вийшли на слід злочинного тріо. З цією метою їздили у сусідню Рівненську область, перевіряли навколишні пункти здачі металобрухту. Копітка робота, повідомив начальник УМВС в Тернопільській області Василь Поліщук, за декілька днів увінчалася успіхом. Міліціонери затримали трьох учасників зграї, яким від 21 до 25 років. Усі вони зізналися у скоєному і тепер дають свідчення слідчим райвідділу міліції.
Міліціонери переконані, що ця група може бути причетною до інших численних крадіжок. Це й буде встановлено під час детального розслідування. Усіх трьох крадіїв арештовано. Порушено кримінальну справу за статтею 185 «Крадіжка» Кримінального кодексу України.

Петро Колісник, головний спеціаліст ВЗГ УМВС України в Тернопільській області.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору