Рівне:

Створення та просування сайтів

На чорному ринку в Грузії знайшли матеріали для атомної бомби

Україна і світ 11-лис, 2010, 12:559 Lobanovskiy 957
У Грузії судять двох іноземців, які на чорному ринку торгували високозбагаченим ураном, що може бути використаний для виробництва атомної бомби.


Судові слухання проходять за зачининими дверима. За даними грузинської влади, обвинувачені у контрабанді вже визнали себе винними.
За словами офіційного представника МВС країни Шоти Утіашвілі, судовий процес за фактом затримання в березні цього року двох іноземних громадян, у яких було вилучено певну кількість радіоактивних речовин, наближається до завершення, і невдовзі їм буде винесено вирок.
Президент Грузії Михайло Саакашвілі повідомив про затримання іноземців ще на ядерному саміті у Вашингтоні в квітні, але деталі справи досі не розголошувалися.
Процес проходив за зачининими дверима для збереження таємниці роботи грузинського підрозділу з боротьби з поширенням ядерної зброї, проте представники слідства надали британській “The Guardian” ексклюзивну інформацію про справу.
За твердженням видання, обидва затриманих є громадянами Вірменії. Один з обвинувачених нібито є бізнесменом, а інший фізиком.
Як повідомляється в газеті, це вже третій за сім років випадок перехоплення високозбагаченого урану в Грузії. Всього ж з моменту розпаду СРСР в цьому регіоні 21 раз перехоплювали або запобігали спробі крадіжки високозбагачених радіоактивних речовин. У кожному з цих випадків зникнення матеріалу не було виявлено, а більшість крадіжок були здійснювали співробітниками ядерних об’єктів.
Журналісти звернули увагу, що поки не зрозуміло, скільки ядерної речовини циркулює на чорному ринку і чи отримують її екстремістські угруповання.
Заступник міністра закордонних справ Грузії Ніно Каландадзе була здивована повідомленнями, що з’явилися в західних ЗМІ щодо затримання іноземців.
“Ця інформація не є новиною, оскільки вона була поширена представниками Грузії та співробітниками грузинських спецслужб, які затримали цих іноземних громадян при спробі продати радіоактивні речовини”, - сказала Каландадзе на брифінгу.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору