Рівне:

Створення та просування сайтів

Назва села у руках парламентарів

Особливий погляд 04-бер, 2011, 13:059 Lobanovskiy 1 383
З історії питання про перейменування Межиріччя на Чекно

На четвертій сесії Млинівської районної ради шостого скликання про повернення селу Межиріччя Ярославицької сільської ради історичної назви Чекно інформував начальник оргвідділу районної ради Віктор Дума. Перша назва зафіксована з часу заснування села Чекно у 1860 році і вона пов’язана із іменем волинського князя Ярослава Ізяславовича, який у XII столітті мав у Ярославичах замок і літню резиденцію, а в Чекні чеканив монети.


За радянських часів з ініціативи владних перейменовувачів виникла назва Межиріччі. А між тим село Чекно, а не Межиріччя навічно закарбоване в історичних літописах, завдячуючи Олені Пчілці – мамі Лесі Українки. У 1881 році на запрошення знайомого, мирового посередника Самарина, вона привезла у Чекно своїх дітей Лесю, Олю та Михайлика, аби вони закарбували у свої душі справжні волинські веснянки. Тут, на зелених луках, у заплаві річки Стир, чекненська молодь водила танки і зустрічала весну. Це дійство було справді неповторним. У Чекні Леся вперше почула «Подоляночку», «Женчичок-бренчичок», «Зайчик», «Рак-неборак» та інші дитячі пісні, які згодом включила у тексти до збірника «Детские игры, песни и сказки Ковельского, Луцкого и Новоград уездов Волынской губернии Волыни. Киев, 1903 год». Ще через кілька років Микола Лисенко видасть збірник народних пісень для учнів народних шкіл, де чекнянські веснянки позначені: «Чекно Луцького повіту». Леся Українка була переконана, що це село належить саме до Луцького повіту, оскільки до Луцька воно дуже близенько. Припустилася помилки й у назві села – не Чекна, а Чекно.
Намір повернення до історичної назви жителі шести сіл, що входять до складу Ярославицькї сільської ради, підтвердили на сходах населених пунктів у 1993, 2004, 2009 роках, а також у ході безпосереднього опитування жителів Чекна. Рівненська обласна рада у 1993, 2005 і 2009 роках порушувала перед Верховною Радою України клопотання про повернення селу Межиріччя історичної назви. Однак переконати парламентарів не вдалося. Все зводилося до того, що без референдуму повернення до історичної назви села не буде. Отож торік у населених пунктах сільської ради водночас із виборами депутатів місцевих органів влади провели місцевий референдум, у якому взяли участь 387 (72,5%) жителів із 1360 внесених у списки для голосування. За те, щоб перейменувати назву «Межиріччя» на «Чекно» проголосували 807 жителів (81,7%). 19 листопада 2010 року сесія сільської ради затвердила результати місцевого референдуму і звернулася до районної ради ухвалити відповідне рішення.
24 лютого 2011 року Млинівська районна рада – напередодні 140-ї річниці з дня народження Лесі Українки – одностайним голосуванням повернула селу Межиріччя історичну назву Чекно і звернулася до Рівненської обласної ради з проханням підтримати цю пропозицію та ініціювати перед Верховною Радою України питання щодо внесення змін до адміністративно-територіального устрою Млинівського району. Є підстава припускати, що четверта спроба перейменувати населений пункт цього разу увінчається успіхом: очевидно, парламентарі цього разу у питанні поставлять крапку.
Віталій ТАРАСЮК,
Млинів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору