Рівне:

Створення та просування сайтів

На Закарпатті за фальшивки журнали купували

Закарпатська область 08-бер, 2011, 10:149 Lobanovskiy 934
Упродовж кількох днів правоохоронці розкрили кілька злочинів, пов’язаних із підробкою грошей.

Підробка грошей у всьому світі вважається одним з найтяжчих злочинів, адже справжня валюта – безпека держави. На жаль, це усвідомлюють не всі.

Працівники УМВС на Львівській залізниці упродовж кількох днів виявили випадки спроб наших співгромадян «запустити» в обіг фальшиві гроші. Найчастіше міліціонерам все ж вдається по «гарячих слідах» затримати зловмисників. Серед затриманих різне трапляється: є такі, хто отримав купюри на здачу у торгівельних мережах і намагався їх здати, а є й справжні фальшивомонетники, які намагаються або виготовити фальшиві гроші власноруч, або ж добре знають, що гроші є підробкою, однак все одно намагаються їх збути.

На станції «Чортків» правоохоронці лінійного пункту міліції за підозрою у збуті фальшивих грошей затримали 22-річного юнака. У нього в присутності понятих було вилучено купюру номіналом 200 гривень. З першого погляду банкнота видавалася схожою на оригінал, однак у неї були деякі ознаки підробки: відсутня магнітна стрічка та водяні знаки. Згодом, затриманий зізнався, що цю купюру він виготовив власноруч вдома за допомогою звичайної побутової копіювальної техніки. Збути її молодикові не пощастило, проте слідчим належить з’ясувати, скільки фальшивок парубок розповсюдив раніше.

В Ужгороді на залізничній станції до наряду міліції звернулась продавець газетного кіоску і повідомила, що невідомий громадянин намагався купити поліграфічну продукцію, при цьому надав для розрахунку купюру номіналом 200 гривень. Гроші відразу викликали у жінки підозру в їхній справжності. Вона повернула гроші покупцеві, однак той замість дістати іншу купюру, швидко пішов геть. Стало зрозумілим, що він намагався лише позбутися фальшивки.

Завдяки професійним діям правоохоронців чолов’яга не встиг залишити будівлю вокзалу і за кілька хвилин був доставлений до чергової частини. Він відразу видав фальшивку в надії, що його швидко відпустять. Проте згодом у нього знайшли ще одну фальшиву банкноту, цього разу – 1000 угорських форинтів. На них також були відсутні водяні знаки, захисна стрічка. А виготовлені вони з паперу, який не характерний для грошових купюр.

А на Запоріжжі до співробітників Державної служби по боротьбі з економічною злочинністю обласного міліцейського Главку надійшла інформація про те, що на території Хортицького району міста з’явилися в обігу фальшиві купюри. Втім, до міліції з заявами потерпілі не зверталися.

Оперативникам вдалося, як то кажуть, розмотати злочинний клубок – до поля їхнього зору потрапив один з учасників злочинного бізнесу. Напружена робота повільно давала результат, адже зловмисники, котрі раніше вже мали неприємностей із законом, дотримувалися правил суворої конспірації: ні з ким, окрім розповсюдників фальшивок, не контактували, квартиру, в якій друкували банкноти, намагалися виставити нежилою, для чого навіть не вмикали світло, тощо.

З’ясувалась і відсутність заяв до міліції. Виявилося, що збували підробки підлітки-інваліди, які мали з оборудки свій відсоток. Тонкий розрахунок на психологію працював безвідмовно: навіть у випадку, коли випливала справжня сутність фарбованого папірця, в ошуканих людей просто не піднімалась рука на фізично неповноцінного підлітка.

Крім того, висока якість виготовлення купюр та точно вирахувані місця їхнього збуту: громадський транспорт, ринки, вуличні «точки» поповнення телефонних рахунків тощо зводили ризик майже до нульової відмітки.

Щодо самих підробок, то вони мали досить точно імітовані водяні знаки та захисні стрічки, а у купюр великого номіналу – навіть нанесені у потрібних місцях нерівності. Та ні конспірація, ні якість підробок не допомогли – всіх учасників «підпільного Держзнаку» затримали.

У ході санкціонованого обшуку була вилучена оргтехніка та різноманітні пристосування, за допомогою яких виготовлялись «гроші», а також готові фальшивки та роздруковані заготовки купюр номіналом від 50 до 500 гривень на суму понад п’ятдесят тисяч гривень. Цікаво, що окрім національних грошових одиниць зловмисники пробували свої сили й у підробці доларів США – міліціонери знайшли кілька заготовок 50-доларових банкнот.

Наразі стосовно і запорізьких фальшивомонетників, і збувачів фальшивок на залізниці порушено кримінальні справи за ст. 199 Кримінального Кодексу України (Виготовлення або збут підроблених грошей). За подібні злочини у різних «варіаціях» законом передбачено відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 12 років. Слідство триває.

У той же час правоохоронні органи звертаються до громадян із проханням бути уважними і не стати жертвами фальшивомонетників.



ДЗГ МВС України
(за матеріалами ВЗГ ГУМВС України в Запорізькій
Області та СЗГ УМВС України на Львівській залізниці)
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору