Рівне:

Створення та просування сайтів

Громадськість Рівненщини вимагає від влади та місцевого самоврядування належного вшанування жертв репресій і демонтажу пам’ятників тоталітарної доби

Рівненська область 08-лис, 2012, 13:079 prov 895
З цією вимогою вчора від імені жителів області виступили представники «Просвіти», Спілки письменників і Спілки журналістів, а також молодіжної організації «Пласт» на засіданні постійної комісії обласної ради з питань науки, освіти, культури і духовності.
Підставою стало звернення депутата Рівненської обласної ради від Української Народної Партії Георгія Лебедюка. У документі йдеться про необхідність створення тимчасової депутатської комісії для вирішення питання належного вшанування пам’яті жертв розстрілів, проведених радянською владою у місті Дубно у червні 1941 року, та заміни стели пам’ятника, встановленої на честь осіб, причетних до політичних репресій.
Як повідомила рід час засідання комісії голова Рівненської обласної організації УНП Світлана Ніколіна, в області по сьогодні лишилося чимало монументів, встановлених на вшанування працівників НКВС, або таких, що містять символи тоталітарної доби, такі, як герб Радянського Союзу.
Громадський активіст, священик Віталий Поровчук нагадав про самовільну реставрацію пам’ятника енкавеесівцям та партпрацівникам під містом Дубно і наголосив на тому, пам’ять сотень в’язнів дубенської в’язниці досі належним чином не пошанована.
Віталій Поровчук пропонує провести на місці захоронення розкопки й ексгумацію, як це нині відбувається у Володимирі-Волинському. Доповідач повідомив, що ситуацію навколо Дубенської в’язниці нині вивчає Інститут національної пам’яті Польщі – адже, за спогадами очевидців, у червні 1941-го в Дубні були розстріляні і поляки, і євреї.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору