Рівне:

Створення та просування сайтів

У Житомирській області за матеріалами СБУ засуджено чиновницю, яка запровадила корупційну схему ухилення від сплати митних платежів

Житомирська область 15-січ, 2013, 16:589 prov 815

Набрав чинності вирок Коростенського міськрайонного суду Житомирської області у кримінальній справі, порушеній та розслідуваній слідчими УСБУ стосовно колишньої начальниці пункту передачі вагонів на прикордонній станції «Коростень» Коростенської станції залізничних перевезень Державного територіально-галузевого об’єднання «Південно-західна залізниця». Зловмисниця запровадила корупційну схему ухилення від сплати у повному обсязі митних платежів і зборів під час ввезення на територію України технічного розчинника (хімічна речовина, що використовується у лакофарбовій промисловості).

Щойно цистерни з розчинником потрапляли на залізничну станцію «Коростень» міжнародного залізничного пункту пропуску «Виступовичі» Житомирської митниці, відповідальна чиновниця станції (до службових обов’язків якої входило декларування імпортних і транзитних вантажів, керівництво агентами, які підписували декларації) здійснювала часткову заміну оригінальних товарно-супровідних документів на сфальшовані. При цьому у підроблених інвойсах білоруська фірма-постачальник замінювалася на комерційну структуру, зареєстровану в офшорній зоні, а реальна вартість вантажу – занижувалася. За заміну інвойсу на кожен вагон правопорушниця отримувала відповідну винагороду.

Надалі на підставі цих фіктивних документів столичні фірми-отримувачі розмитнювали ввезений технічний розчинник без доплати митних платежів.

Встановлено, що ця схема працювала за інтенсивним графіком: цистерни з вантажем перетинали держкордон з регулярністю у 3-4 доби. Тож за три місяці напруженої «роботи» правопорушники встигли ввезти на митну територію України, розмитнити та випустити у вільний обіг розчинник загальною вартістю понад 43 млн. гривень. У результаті цього державний бюджет України недоотримав понад 1 млн. гривень обов’язкових платежів.

Суд визнав правопорушницю винною у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст.27 (види співучасників), ч.2 ст.212 (ухилення від сплати податків, зборів, інших обов'язкових платежів), ч.2 ст.28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч.2 ст.366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України. Їй призначено покарання у вигляді 3 років позбавлення волі з іспитовим терміном 1 рік та позбавлено права обіймати посади, пов’язані зі здійсненням організаційно-розпорядчих і адміністративно-господарських функцій на підприємствах і установах усіх форм власності, на 1,5 року.

 

Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору