Рівне:

Створення та просування сайтів

Купуючи порося, перевірте прикус

Порадниця 08-бер, 2007, 16:239 prov 4 012
Свині мають добрий нюх, проте у них поганий зір. Вони є стадними тваринами, і самотність їх пригнічує. Тому найкраще утримувати їх парами.

Породи свиней розділені на три групи: м’ясні (Велика біла, Українська степова біла, Литовська, Латвійська біла), беконні (Естонська біла, Ландрас), сальні або м’ясо—сальні (Миргородська, Українська степова ряба, Велика чорна).

Купуючи на базарі поросят, краще придбати тварину місцевої породи. Не слід уникати купівлі помісей, оскільки їх продуктивність вища, ніж у чистопородних тварин.

В умовах особистого господарства такі поросята краще, ніж чистопородні, ростуть у підсисний період і рідко гинуть від хвороб.

Не є обов’язковим придбання кабанчиків. Свинки, як правило, коштують дешевше. Вони ростуть повільніше, проте їхнє м’ясо ніжніше і смачніше.

Купуючи порося, перш за все звертають увагу на його зовнішній вигляд і будову тіла. Воно має бути жвавим, веселим, із закрученим кільцем хвостиком. Світлого кольору волосяний покрив, що рівномірно покриває шкіру, є свідченням здоров’я і молодості поросяти. При доборі доцільно звернути увагу на величину тіла. Якщо тварина нормально розвинена, її маса в 3 — 4—тижневому віці становитиме 5 — 7 кг, у 5 — 6—тижневому — 9 — 11, у 7 — 8—тижневому — 14 — 18 кг. Проте таку ж масу мають і поросята—переростки, які довго відгодовуються, їх можна розпізнати за довгою скуйовдженою щетиною жовтуватого кольору.

Занадто гладкими можуть бути поросята, яких господарі, готуючи на продаж, годували молоком з цукром. Небезпечно також купувати дуже худих поросят, це може бути свідченням перенесеного захворювання. Візьміть порося на руки: здорове голосно і пронизливо кричить, а хворе — приглушено хрюкає.

Вибирайте порося з довгим тулубом, прямою спиною, а не прогнутою чи коропоподібною. Зверніть увагу на живіт. Він повинен бути підтягнутим, а не провислим, бо це вказує на слабку будову і поганий розвиток м’язів.

Зверніть увагу на ноги. Високоногі, костисті свині відгодовуються порівняно довго. Свині на низьких ногах з короткими бабками закінчують ріст рано, схильні до інтенсивного відкладання жиру.

Поросята з неправильним прикусом погано використовують корми, і тому не варто від них очікувати високої продуктивності. Правильним є прикус, якщо верхня і нижня аркади сходяться.

Обов’язково треба перевірити наявність у поросяти пахової або мошонкової грижі, яка виявляється у вигляді випуклості завбільшки з горіх. Такі поросята будуть погано рости і потребують операції.

Як правило, на базарі молодняк продають у 3 — 4—тижневому, тобто молочному віці. Він ще не пристосований до самостійного життя, погано їсть, повільно росте. У цей час протягом півмісяця тварин слід забезпечити повноцінними кормами, доглядом та обігрівом у холодну пору року.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору