Рівне:

Створення та просування сайтів

Європарламент підтримав виділення 50 млрд євро Україні у наступні 4 роки

Головна / Україна і світ 17-жов, 2023, 15:419 prov 371
Європарламент під час голосування у вівторок, 17 жовтня, підтримав ініціативу Єврокомісії щодо створення Фонду допомоги Україні на суму 50 мільярдів євро.
Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на пресслужбу Європарламенту.
За відповідну пропозицію віддали 512 голосів "за", ще 45 депутатів проголосували "проти", 63 утрималися.
Далі за процедурою для ухвалення остаточного рішення повинні розпочатися переговори парламенту з країнами-членами ЄС. Це відбудеться, щойно Рада ЄС узгодить спільну позицію.
Йдеться про новий інструмент Ukraine Facility, на який закладають 50 млрд євро на 2024-2027 роки у вигляді грантів та позик на підтримку відновлення, відбудови та модернізації України. Таку пропозицію внесла Єврокомісія у червні 2023 року. 
Одна з ключових вимог євродепутатів – використання заморожених російських активів для відбудови України. Також вони хочуть запобіжників від корупції, шахрайства та інших порушень у використанні європейських коштів в Україні. Серед іншого, депутати наголошували, що фінансування не мають отримувати компанії з олігархічним впливом. 
Під час розгляду у комітетах у проєкт внесли деякі зміни для більшої прозорості. Зокрема, проєкт передбачає створення окремого сайту про кошти, виділені Україні на конкретні цілі, та кроки, які зі свого боку здійснила Україна, щоб отримати допомогу. Євродепутати хочуть, щоби внески від третіх країн і міжнародних установ також публікувалися. 
Програма для України на 50 млрд євро є частиною перегляду довгострокового бюджету ЄС у зв'язку з низкою кризових подій, що сталися після 2021 року.
Євродепутати вважають, що цей інструмент потрібно схвалити якнайшвидше, у рамках загального перегляду бюджету, щоби із завершенням поточного календарного року мати зрозуміле джерело фінансування для підтримки України. Його мають включити у річний бюджет ЄС 2024 року, перемовини про який будуть вести у листопаді. 
За інформацією ЗМІ, Угорщина хоче розділити цей пакет підтримки України і пропонує початково погодити тільки 25 млрд євро.
Ukraine Facility покликаний замінити двосторонню підтримку, яку наразі надає ЄС в рамках Інструменту сусідства, розвитку та міжнародного співробітництва "Глобальна Європа" (NDICI) та програми MFA+ на суму 18 млрд євро, термін дії якої закінчується наприкінці 2023 року.
Джерело.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору