Рівне:

Створення та просування сайтів

Що шукали рівняни в Сіднеї?

Таке життя 21-сер, 2008, 10:039 prov 1 117
Серед паломників, які поїхали на зустріч із понтифіком, були і семеро парафіян римо-католицького костелу святих Петра і Павла. Його настоятель Владислав Чайка познайомив із подружжям Ольгою та Андрієм Мединськими, котрі були в дубенському „десанті” на узбережжі Тасманового моря. Ось короткий виклад їх розповіді.
Девізом зустрічі із Бенедиктом XVI стало: „Приймете силу Святого Духа, що на вас зійде, і будете моїми свідками”. А у зустрічі взяли участь щонайменше 700 тисяч вірників, з них 200 тисяч — юнаки і дівчата. Уважно слухали католики і православні виступи глави Ватикану на центральному майдані міста. Були також зустрічі з єпископами, кардиналами, з ровесниками з інших країн, представниками польської діаспори. Тримільйонний Сідней обрали для всесвітнього зібрання не випадково. Християнська віра на віддаленому континенті перебуває в кризовому стані. Бо дехто з його мешканців дотримується думки, ніби в житті можна всього досягти і без Бога, мовляв, суспільство самодостатнє для створення нового світу. По суті, там церква молода, однак Всевишній завжди присутній у людському серці. Вірі притаманні нові форми і нові підходи. Тому Бенедикт XVI закликав юних стати свідками Ісуса Христа, аби пізнати силу Святого Духа і його животворну присутність у нашому нелегкому сьогоденні. Це досить важко, але дуже важливо: єдність і примирення не можна осягти лише людськими силами – тут обов’язкова допомога Бога, лише в ньому й церкві можна віднайти мету існування.
Людство все більше починає усвідомлювати, що йому не вдасться бути справді щасливим, досягти справедливості лише завдяки власним ідеям, власним зусиллям, позбавленим Божого благословення. Оскільки християнство – це правда (вона завжди присутня в людському середовищі), то Всевишній був, є і залишатиметься Істиною. Отже, називатись християнином і бути ним, як і називатись сім’янином і бути ним, – різні речі. Промовляючи: „Вірую!”, ми стверджуємо: „Вірю в Духа Святого Бога животворного!” Саме Дух-сотворитель і є Силою Всевишнього, що дає життя усьому існуючому і є джерелом нового і повного життя в Христі.
Наступник апостола Петра на землі сказав, що його переповнює глибока радість і гордість бути серед молоді, він закликав її молитись до Святого Духа, аби його дари перемінювали юні серця. Папа закликав учасників Всесвітнього дня молоді розвивати свою віру в навчанні й праці, спорті, живити свою сутність постійними молитвами, аби змінюватись зсередини та бути відкритими на Божу любов, ділитися отриманими дарами, зміцнювати сім’ї, спільноти та народи. Треба домогтись, щоб мудрість, витривалість, знання і побожність стали знаками людської величі. А це означає будувати Церкву, насамперед у собі, йти до активної та корисної участі в житті на місцях.
Прочани, присутні на велелюдному зібранні в Сіднеї, переконались у правдивості слів Святійшого Отця, що започатковано довгу подорож із хрестом та образом Богоматері. Такі зустрічі творять нові сторінки в людських стосунках, народжують нове натхнення. А ще спонукають до зусиль віднайти обличчя Творця, зрозуміти власну відповідальність перед Всевишнім за свою участь у суспільному та церковному житті. Треба розбудити совість і побачити велич проблем, у втіленні яких мають потрудитись не лише вірячи, але й політики та фахівці.
Творець дасть сили своєму народу. Хто шукає правду, той шукає Бога, навіть якщо про це не знає. Сьогодення вимагає: „Терміново потрібна велика молитва за життя, що охопила б цілий християнський світ”. Нехай кожен, залежно від своїх сил і можливостей, прилучається до цієї молитви. З Божою поміччю можна досягти наміченого власними силами. Ті, котрі приймають силу Святого Духа, що на них зійде, будуть не лише його свідками, але й знаходитимуться під омоформом Всевишнього творчо й результативно.

Василь ЯНОШІ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору