Рівне:

Створення та просування сайтів

Підпільна бурштинова майстерня

Кримінал 28-кві, 2005, 14:299 prov 1 432
Як повідомили із ЦГЗ УМВС України в Рівненській області, ідея організувати підпільний обробіток бурштину у Сергія виникла торік, після того, як він дізнався про його вартість за кордоном. До цього Сергій пробував виготовляти з бурштину прикраси для подарунків знайомим. Згодом уже збував готову продукцію постійному скупнику, з яким підтримував зв’язок по телефону. З постачанням сировини жодних труднощів не було. Адже, як стверджує підприємливий клесівчанин, незаконним видобуванням бурштину тут займається чи не кожний другий мешканець. Варто лише, за словами Сергія, підійти до хлопців з лопатами. Доступ до обійстя, мешканці якого вже померли, молодий чоловік дістав від їхніх спадкоємців, під тим приводом, що він наглядатиме за ним.
Для організації виробництва були створені усі необхідні умови: сировинна база, виробничі приміщення. Був попит на продукцію і можливості її реалізації.
Верстати для шліфування та розрізання бурштину були встановлені у комірчині колишньої літньої кухні. Дармова електроенергія (у приміщенні не було жодного лічильника) дозволяла не перейматися економією – працюй хоч цілодобово. До роботи організатор залучив ще одного місцевого 18-річного мешканця Романа.
На повну “катушку” майстерня почала працювати десь після різдвяних свят. Обробляли здебільшого дрібне каміння, що у необробленому вигляді не особливо цінується скупниками. Така робота була, очевидно, не з легких. У комірчині пил стояв стовпом, тому працювати доводилось у респіраторах. В обробіток йшов найменший камінчик бурштину. Збувався оброблений бурштин за ціною 300 доларів США за один кілограм.
Схоже, що обійстя було ще й своєрідною базою для хлопців. Про це свідчить значна кількість виявленого тут обладнання, що використовувалося для незаконного видобування бурштину – водозабірні шланги, пожежні рукави, замки для їх з’єднання тощо. У цьому приміщенні працівники міліції, під час обшуку знайшли паперові згортки з речовиною, схожою на подріблені коноплі, та приладдя для куріння – кальяни. Мабуть, хтось тут балувався травичкою. Докладно про все, що відбувалося на цьому поліському подвір’ї, зараз намагаються дізнатися слідчі та експерти.
Кажуть, колись на Поліссі бурштином топили груби. Тепер поліщуки намагаються в той чи інший спосіб нагріти на ньому руки.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору