Рівне:

Створення та просування сайтів

Наше завдання – працевлаштувати безробітних, а не утримувати їх

Новини регіону 12-травня, 2005, 12:279 prov 1 275
– У день відкритих дверей, ми надавали комплекс послуг тим організаціям, які до нас звернулись, - розповідає Світлана Михайлюк. - Серед них – сільради, школи, а також окремі організації, такі, як “Радивилівмолоко”, Крупецький завод будматеріалів, табір “Веселка”,МПП “Дружбівське”. Ми ознайомлювали їх з нашими послугами і вирішували питання, з якими вони до нас звернулись. Наприклад, Крупець і Дружба просили робітників на дотацію. Але для цього ще має відбутись засідання комісії і тільки після цього, ми можемо надавати таку послугу.
Як пояснила Світлана Михайлюк, центр зайнятості направляє людей на дотаційні місця. Тобто, створює робоче місце і фінансує його упродовж року, відшкодовуючи роботодавцю виплату зарплати та відрахувань у різні фонди за цей період. А якщо, наприклад, підприємець хоче скористатись цією послугою, він повинен уже працювати не менше півроку. Є інформація, що суму відшкодувань і кількість дотацій та громадських робіт будуть зменшувати. Хоча, на даний час, актуальними є громадські роботи. Наприклад, потрібні люди на ремонт школи. Ми вибираємо з нашої бази кандидатури, у яких закінчується термін перебування на обліку та виплата допомоги з безробіття, і працевлаштовуємо їх хоча б тимчасово.
Якщо в когось закінчується виплата допомоги з безробіття, а на громадські роботи він не погоджується, ми знімаємо його з обліку. Тому що наше завдання – працевлаштування, а не утримання.
Після дня відкритих дверей був виїзний день,який проходив у ВАТ “Фурнітура”. Справа в тому, що там планується звільнення приблизно 50-60 чоловік, тому ми провели упереджувальну консультацію, розповіли про всі послуги, що ми надаємо, умови реєстрації.
Двічі на рік ми проводимо ярмарки вакансій. Наступну плануємо провести восени, коли почнеться опалювальний сезон. Адже район у нас сільськогосподарський, і взимку вакансій немає. Це не Київ, де на одного безробітного чекають 5 чи 10 вакансій.
Раз на місяць ми виїжджаємо у кожну сільраду.Цього разу відвідали Ситненську. Оглядали об’єкти, на яких проводяться громадські роботи. Зібрали зайняте і незайняте населення села, розповіли про наші послуги – де можна пройти навчання, перенавчання, як отримати одноразову допомогу на підприємницьку діяльність. Особливу увагу звертали на дітей, які закінчують школу – адже у нас можна безкоштовно навчатись, отримуючи стипендію в розмірі допомоги по безробіттю. Можна отримати робітничу професію, а, можливо, після певного рівня освіти, комусь знадобиться друга вища освіта чи перекваліфікація.
Завершився тиждень роботодавця семінаром для підприємців.
– Як ви вважаєте, чи ефективні взагалі такі заходи, як цей тиждень?- запитую співрозмовницю
– Звичайно. Наприклад, ярмарки вакансій та виїзні дні. Адже роботодавці приходять до нас за допомогою, і ми до них маємо виїжджати з наданням свої послуг – це зрозуміло. А от коли вже збирається багато безробітних, як от на ярмарку, то один спеціаліст не в змозі розповісти про все такій кількості людей. А тут це роблять керівники підприємств. На виїзні дні збирається як зайняте (ті, хто працює, не має змоги приїздити в центр), так і незайняте населення. Ми усіх інформуємо. Наприклад, у Ситно нема перукарні, а ми навчаємо цій спеціальності. Чи,наприклад, працююча жінка думає, куди подіти дитину після школи, а ми надаємо їй потрібну інформацію.
Як не прикро, але ситуацію із зайнятістю у Радивилівському районі втішною не назвеш. З цим погоджується і моя співрозмовниця. В місті фактично працюють три підприємства – “Маяк”, комбінат хлібопродуктів та меблева фабрика. З колгоспів лишилося чотири чи п’ять, решта - розформовано. На обліку в центрі зайнятості на даний час (перший квартал 2005 року) перебуває 2648 безробітних. З них більше половини – жінки (1341). Молодь до 28 років – 501. Щодо професійної невлаштованості, то найбільше незайнятих представників робітничих спеціальностей (1259), 469 раніше були службовцями, 920 – особи без професій, серед випускників – середніх шкіл – 8, ПТУ – 5 та вузів – 25. Виплати з безробіття залежать від наявності стажу і є скоріше символічними: від 108-125 (для тих, хто не має страхового стажу або він мінімальний, складає півроку) і більше (тут уже нараховується певні проценти від заробітної плати і страхового стажу). Та зареєстрована лише частина безробітних, а скільки жителів району перебуває за кордоном, часто роками не бачачи своїх сімей. Тому дуже хотілось би вірити, що ті п’ять тисяч робочих місць для нашого району, які обіцяла нова влада колись-таки із добрих намірів перетворяться у реальність.

Наталія АНДРІЮК,
Радивилів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору