Рівне:

Створення та просування сайтів

Нацрада заборонила трансляцію російських каналів

Україна і світ 10-жов, 2008, 11:329 prov 1 040
Нацрада заборонила   трансляцію російських каналів

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення зобов’язала кабельні компанії припинити ретрансляцію не адаптованих до вітчизняного законодавства телеканалів.
Як повідомляють “Экономические известия”, з вітчизняного ефіру зникнуть російські ОРТ, РТР, Ren TV та інші. Глава Нацради Віталій Шевченко заявив, що 1 березня цього року закінчився трирічний період відколи Нацрада поставила вимогу перед провайдерами дотримуватися норм вітчизняного законодавства при ретрансляції іноземних телеканалів. “Йдеться про багато законів, у тому числі — про рекламу, авторські і суміжні права, мораль тощо. Мова не лише про дотримання або недотримання норм української мови в ефірі”,— запевнив Віталій Шевченко. Він відзначив, що до кожного провайдера можуть бути свої претензії.
У свою чергу, кабельні оператори називають таке рішення Нацради незаконним і політично мотивованим. “Керівництво Нацради просто розіграло комедію про те, що воно готове почати із кабельниками конструктивний діалог. І наступного дня чиновники ухвалили рішення про примушення операторів кабельного телебачення вимкнути такі російські канали, як ОРТ, РТР, Ren TV та інші”, — вважає член ради директорів Союзу кабельного телебачення України Геннадій Хазан.
Представники кабельних компаній називають три причини, які могли вплинути на такий радикальний крок чиновників. Перша — політична, оскільки і Президент, і РНБО неодноразово вимагали забезпечити інформаційну безпеку країни, головними порушниками якої, на їх думку, є російські телеканали. Друга — прибравши з мереж іноземні телеканали, вітчизняне ТБ може збільшити свої прибутки від реклами у 1,5 рази, що складає десятки мільйонів доларів. Крім того, рішення Нацради пов’язують з інтересами іноземних інвесторів, що активно скуповують вітчизняних кабельників, зокрема американської “Sigma Bleyzer”, чеської PFI і угорської телекомпанії “Fibernet”.
Водночас, кабельні оператори не збираються виконувати рішення Нацради. “Цей орган не виконує судових рішень, тому й оператори не будуть йому підкорятися”, — заявив колега Геннадія Хазана Олег Баранов. На його думку, боротьба буде тривалою. “Нацрада на когось буде подавати до суду, а оскільки в його рішеннях є багато юридичних суперечностей, будь-яка кабельна компанія може подати на чиновників позов у відповідь”, — додав Олег Баранов.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору