Рівне:

Створення та просування сайтів

Міжнародний День студента

Бомба 20-лис, 2008, 16:089 prov 3 275
Міжнародний День студента


Ось і постукало в студентські двері 17 листопада. А вони (як двері, так і студенти) завжди відчинені для веселощів, посмішок і свята. Що ж це за дата така особлива? Кожен студент чудово знає, що 17 листопада – його професійне свято! Живуть студенти від сесії до сесії, як відомо, весело, але така подія, як Міжнародний день студента, примушує студентів усього світу просто здригатися в хороводі загальної веселості! Хоча історія свята – з гірким присмаком.
1939 рік – вся Чехословаччина окупована фашистами. Люди більше не можуть вільно дихати. Смерть, голод, розруха. Друга світова війна.
28 жовтня 1939 року в Празі студенти вийшли на демонстрацію для того, щоб відзначити річницю утворення Чехословацької держави. Проте підрозділи окупантів демонстрацію розігнали, при цьому був застрелений студент медичного факультету Ян Оплетал. 15 листопада 1939 року, в день похоронів Яна Оплетала, на вулиці знову вийшли сотні людей. Похорони переросли в нову демонстрацію. Німецькі підрозділи знову розганяли людей, десятки демонстрантів були арештовані. Апогеєм загальної напруги стало 17 листопада, коли гестапівці та есесівці рано-вранці оточили студентські гуртожитки. Більше 1200 студентів арештували і ув’язнили у концтаборі в Заксенхаузені. Дев’ятьох студентів і активістів студентського руху стратили без суду в застінках в’язниці в празькому районі Рузіне. За наказом Гітлера, всі чеські вищі учбові заклади були зачинені до кінця війни.
Міжнародний день студентів встановлений 17 листопада 1946 року на Всесвітньому конгресі студентів, що відбувся у Празі, в пам’ять про чеських студентів-патріотів, яких розстріляли німецько-фашистські окупанти 17 листопада 1939 року.
Свято встановлено в Україні “…на підтримку ініціативи студентської молоді України…” згідно з Указом Президента України “Про День студента” від 16 червня 1999 р. № 659/99
Міжнародний День студентів – це день міжнародної солідарності студентства. Символічне об’єднання студентів усіх факультетів і всіх навчальних закладів. Адже вони в цей День традиційно веселяться по повній програмі, забувши про майбутню сесію, заліки і “хвости”. Без уваги не залишаються ні нічні клуби, ні бари, ні навіть гуртожитки.
Напередодні цього свята навіть у колишніх студентів, які зовсім нещодавно покинули стіни університетів і ще не оговталися від безсонних ночей сесій, починає щеміти у серці від того, що душею вони ще у вільному студентстві, а тілом вже належать до зовсім іншого соціального класу. Адже День студента – це свято, яке не знає національностей і віку, це свято, коли на всій нашій неосяжній планеті святкують і веселяться представники однієї національності — ”студенти”.
Як в українських, так і в іноземних студентів є свої особливі традиції святкування . Цей знаменний „день” був, є і залишиться одним із найулюбленіших для всіх студентів по всьому світу. А для українського студентства характерна прикмета: “Як би День студента не почався, все одно закінчиться так, як і минулого разу!”
У такий день навіть банальні анекдоти і байки зі студентського життя набувають новизни й актуальності. Співати, танцювати, писати всілякі твори на вільну тему студентство завжди любило, і День студента – саме той час, коли можна розкрити у собі нові таланти. Для святкування люди збираються скрізь, а особливою популярністю користуються кафе та нічні клуби, де студенти відриваються по-повній до самого ранку. Але для них головне не де святкувати, а з ким, чим і якнайдовше. Проте свято все-таки трішечки затьмарює думка, що на наступний день пари ніхто не відміняв…
У іноземних студентів немає особливих традицій і звичаїв святкування цього дня, а проте...
Бельгійські студенти не байдужі до будь-яких студентських свят. Успішне закінчення сесії – хороший привід для зустрічі друзів. У цій країні люблять збиратися компанії давніх знайомих, найчастіше 7-8 осіб. Найпопулярніше місце проведення свят – бари. На природу, точніше, на пікніки, бельгійські студенти виїжджають украй рідко: так чинять, в основному, люди старшого віку. Що ж до проведення самих свят, то, на відміну від наших студентів, бельгійці не дуже люблять співати, хоча послухати сучасну музику не проти.
Студенти в Данії вважають за краще проводити свята в колі найближчих і найвірніших друзів. Зазвичай вдень вони збираються у кого-небудь удома, жартують, співають пісні, інколи під гітару, а ввечері вирушають компанією в бар. З алкогольних напоїв данці найчастіше віддають перевагу пиву, прагнучи зробити свято приємним, душевним і в міру веселим. Цікава традиція існує в студентів-випускників гімназій. В день закінчення навчання в сім’ї випускника беруть напрокат велику машину, що нагадує вантажівку, і весь вечір катаються по вулицях. У машині всі члени сім’ї співають пісні, після чого гуляння продовжується удома або в барі.
Американці у всьому люблять свободу. Можливо, тому студентам в Америці подобається відпочивати з друзями, зі своїм хлопцем або подружкою за містом на природі. Втім, багато хто з них вважає за краще ходити в дорогі клуби або ресторани, адже більшість американських студентів – із забезпечених сімей. Вони можуть дозволити замовити собі бренді, мартіні і все, що захочуть. Словом, де і як відсвяткувати подію для них – не проблема. Головне – робити те, що подобається.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору