Рівне:

Створення та просування сайтів

На Водохреща освячували воду, билися і купалися в ополонках

Газета СВ 22-січ, 2009, 16:119 prov 1 722
На Водохреща, 19 січня, в храмах України відбулися святкові служби, а віряни за давнім звичаєм освячували воду, яка в цей день набирає особливої сили. Найсміливіші випробовують себе в купанні в крижаній воді. Особливо полюбляють ці процедури політики різних мастей. Серед тих, хто не зраджує давній традиції — Президент України Віктор Ющенко.
Зранку на Водохреща рівняни потягнулися до церков, щоб освятити воду. В Покровському соборі вірян забезпечили якісною артезіанською водою з глибоких свердловин, привезеною в чистих цистернах з цілющими мінералами.
У водосвятному ківорії, збудованому на території Покровського кафедрального собору, всі ємкості (6 кубометрів води) і трубопроводи виготовлені з нержавіючої сталі. Внизу розташовано біля ста сучасних кранів для того, щоб віряни могли без штовханини підійти до них.
Щороку на Водохреща рівненські “гопаківці” та спасівці” змагаються на козацьких забавах. Цьогоріч дійство відбувалося на стадіоні поблизу НВО №12. Зібралися надвечір після навчання і роботи, щоб розігрітися на свіжому повітрі.
Козацький турнір розпочався зі своєрідної боротьби. Один боєць тримав палицю, а інший мав її вирвати з рук суперника. За кілька секунд змагання переходило в жорстку боротьбу на снігу. Переможений йшов відпочивати, а на його місце ставав новий боєць.
Найцікавіше з козацьких забав — бій лава на лаву. З обох сторін у „бійці” брали участь десятки спортсменів: від школярів до студентської молоді. По черзі вигравали то одні, то інші.
Володимир Миколайчук займається козацьким бойовим мистецтвом „Спас”. Козацькі бойові єдиноборства для хлопця дають можливість вдосконалити себе у фізичній справності та зберегти козацький дух.
„Я з козацького роду, тому зобов’язаний зберігати традиції дідів”, — каже спортсмен.
Закінчилися козацькі забави на березі Басового Кута увечері, куди спортсмени за давньою традицією прийшли, щоб тричі з головою зануритися в холодну воду. Не злякалися криги ані діти, ані їх старші побратими-козаки.
Наступного року, як повідомив голова правління Рівненської обласної організації Бойового Гопака Олег Нагорний, „гопаківці” хочуть зробити на Водохреща ще масовіші козацькі забави.
Сергій БАГРЯНИЙ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору