Рівне:

Створення та просування сайтів

ТЕАТР У ТЕАТРІ

Україна і світ 12-січ, 2006, 09:499 prov 1 078
Останнього тижня минулого року у Рівненському обласному академічному музично-драматичному театрі відкрилася фотовиставка “На перехресті осені й зими…” відомих рівненських фотохудожників Олександра Купчинського, Анатолія Мізерного та Олександра Харвата, яку рівняни та гості міста можуть переглянути упродовж зимових свят і до кінця січня.
Відкриттям виставки було започатковано й своєрідну традицію: відтепер у новій фотогалереї “Вертеп”, яка розташована в облмуздрамтеатрі, будуть часто демонструватися фотовиставки як рівненських фотохудожників, так і гостей, тих, хто захоче представити своє мистецтво рівнянам. А відтак відвідини театру рівняни поєднуватимуть зі спогляданням прекрасного. І це свого роду театр у театрі.
Якщо вести мову про виставку «На перехресті осені й зими», то її палітра напрочуд розмаїта. Широка тематика й на диво масштабна географія тих країв, де око художника запримітило щось незвичне, цікаве. Тут і наш край, милі серцю краєвиди та історичні місця Волині, архітектурні пам»ятки. Тут і Крим, Польща (Ольштин), Туреччина, навіть Єгипет.
Вражає і розмаїття жанрів. Олександр Харват у цій фотовиставці постає передусім як майстер неповторних осінніх та зимових пейзажів, серед яких вигулькують і майстерно виокремлені деталі. Є й речі символічні, навіть філософські.
Неабияким майстром лірико-філософського жанру є Анатолій Мізерний. Вражають глибиною усі його фотокартини в червоному кольорі. Коли фото Харвата спонукають відчути красу природи, замилуватися нею, то твори Мізерного породжують патріотичні почуття. Це “Саркофаг”, “Життя і пам»ять”, навіть “Українська ідилія”, де у червоному заході сонця втомлені від спеки корови повільно забрідають до ставка і насолоджуються водою та вечірньою прохолодою… Вражають і твори “Руїни замку в Новомалині” та із серії “Дерева вмирають стоячи.” Представив Анатолій Мізерний і портретний жанр. У кожному портреті – мить, а у цій миті відображено характер.
Серед екзотики з Єгипту та Туреччини Олександра Купчинського приваблюють напрочуд сильні за змістом, ідеєю фотополотна, як “Сила історії” (древній човен) та чимось схожий до цього мотив “Тінь, яка розмовляє”, або ж “Життя”(дорога), “Пісчане танго”, “Дух загадковості”.
Фотороботи рівненських художників з великим інтересом сприймаються не тільки у себе вдома, але й у близькому та дальшому зарубіжжі. Нещодавно фотохудожники Олександр Харват та Олександр Купчинський з успіхом експонували свої твори у Польщі (Ольштин), а біля сотні свіжих робіт із міжнародного фотопленеру “Кременець – ворота раю” завдяки його учасниці Тані Д»Авіньйон експонуються в США.
Людмила МАРЧУК,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору