Рівне:

Створення та просування сайтів

Показник народжуваності зменшується…

Актуально 21-гру, 2006, 11:209 Lobanovskiy 2 196
У Рівному відбулися громадські слухання за підсумками реалізації міської Програми “З любов’ю і турботою до дітей” у рамках проведення Року захисту прав дітей.

Наразі пропонуємо інтерв’ю з одним із доповідачів громадських слухань, заступником начальника міського управління охорони здоров’я Вікторією Покоєвчук.
— Пані Вікторіє, яка нині демографічна ситуація в Рівному?
— За демографічними даними, найвищий показник народжуваності зафіксований був в обласному центрі 1990 року — 16,3 на 1000 населення. Цей показник постійно зменшувався до 2001 року і складав 8,7 на 1000 населення. А потім почався ріст показника народжуваності. І торік він сягнув 11,2 на 1000 населення. Однак високий рівень репродуктивних втрат (невиношуваність, безпліддя, материнська та малюкова смертність, штучне переривання небажаної вагітності, онкологічна захворюваність, плюс економічна криза), і це призвело до спаду народжуваності як в обласному центрі, так і в Україні в цілому. Щопрада, з 2006 року в Рівному простежувалася тенденція до росту народжуваності.
— Малюкова смертність знижується. Завдяки чому?
— Завдяки поліпшенню матерально технічної бази пологових будинків, створенню відділень інтенсивної терапії для новонароджених, підвищенню кваліфікації акушерів-гінекологів та неонатологів та впровадженню новітніх перинатальних технологій.
— А який стан народжуваності дітей від ВІЛ-інфікованих матерів?
— На жаль, кількість ВІЛ-інфікованих росте з року в рік. У Рівному з 1996 і по сьогодні офіційно зареєстровано 233 ВІЛ-інфікованих матерів (по області цей показник — 515). Із них хворих на СНІД — 30 (в області 58), з яких 8 уже померло (по області цей показник — 19). На сьогодні на обліку в лікувальних закладах перебуває 11 дітей, народжених від ВІЛ-інфікованих матерів.
— Якщо узагальнювати причини виникнення проблем зі збереження репродуктивного здоров’я населення, то на чому б Ви наголосили?
— На несприятливому перебігу вагітності через вживання вагітними матерями лікарських засобів, високу поширеність інфекцій та аборти. А ще свою чорну справу роблять високі темпи поширення ВІЛ-інфекції та СНІДу, особливо серед молоді.
— А як щодо рівня захворюваності дитячого населення Рівного?
— На жаль, він має тенденцію до росту. Це пов’яно з екологічним фактором і зниженням імунітету в дітей. Існує й проблема захворюваності дітей та підлітків на туберкульоз, попри тенденцію зниження цього показника останніми роками. Одначе зростає первинна дитяча інвалідність. Тому особливу увагу педіатрів слід звернути на якість диспансеризації дітей та профілактичні огляди в дошкільних та шкільних закладах міста.
— Чи відмовляються матері від новонароджених дітей?
— У порівняні з попереднім роком таких випадків у пологових будинках обласного центру поменшало на 7. Цьогоріч матерів-відмовників було лише 9… Тож перед педіатричною службою та сімейними лікарями — чимало завдань. Серед першочергових — пропаганда здорового способу життя та розповсюдження санітарно-освітніх знань.
Юрій БЕРЕЗА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору