Рівне:

Створення та просування сайтів

У підлітковому мислять по-дорослому

Новини регіону 02-бер, 2006, 10:219 prov 1 670
Проблема зайнятості дітей у позаурочний час нині як ніколи актуальна. У пошуках заробітку батьки часто залишають сам на сам своїх доньок і синів із вибором: до якої справи прилучитися? І нерідко в таких випадках неповнолітні стають на слизьку стежку. Замість книг, вишивання, співу, театральних постановок, спортивного змагання вони тягнуться до наркотиків, цигарок, крадіжок, пограбувань…
Ця проблема існує і в нашому обласному центрі, про що відверто говорять місцеві освітяни, правоохоронці. Одним із шляхів залучення дітей до змістовного проведення свого дозвілля є робота з ними педагогів у підліткових клубах.
У мікрорайоні “Північний”, який, до речі, в криміногенному плані належить до неблагополучних, у підвальному приміщенні багатоповерхового будинку за числом 67 на вулиці Гагаріна розмістився підлітковий клуб “Самоцвіт”. Опікується ним управління у справах сім’ї, молоді та спорту Рівненського міськвиконкому. Педагогом-організатором є молодий, але вже досвідчений знавець дитячих душ Інна Дергай. Вона тут працює з 2001-го року. У спадок новий керівник клубу отримала тоді запущене приміщення, малочисельну аудиторію юних відвідувачів. Тож розпочала налагоджувати справу з ремонту підвальних кімнат. Відтак “класи” набули привабливого естетичного вигляду. А тоді пані Інна почала налагоджувати ділові стосунки з педагогічними та учнівськими колективами шкіл мікрорайону. І потягнулися в клуб як учні молодших класів, так і старшокласники. Сьогодні “Самоцвіт” відвідує 90 школярів від шестирічного до вісімнадцятирічного віку. Тут вони знаходять собі заняття до душі. Одні займаються в гуртку художньої вишивки під керівництвом Інни Дергай, інші – у літературно-драматичному, ще інші – у вокально-хоровому під керівництвом обдарованих молодих педагогів Тамари Абачинської та Юлії Полонської.
Про здобутки “ Самоцвіту” нині свідчать грамоти та дипломи як педагога-організатора, так і її вихованців. Лише останнім часом вони їх одержали від міського голови Віктора Чайки, управління сім’ї, молоді та спорту міськвиконкому та журі виставки дитячої творчості Всеукраїнської акції “Україна – дітям”. Як талановиті живописці відзначилися за роботи “Соняшники – посланці літа” та “Польові квіти” Тетяна Охрим і Надія Федорчук.
На власні очі пересвідчитися в активній і змістовній роботі підліткового клубу “ Самоцвіт” мені довелося як його гостю під час проведення школярами літературно-мистецького вечора “Ні, я жива, я вічно буду жити!”, приуроченого до 135-річчя з дня народження Лесі Українки. На свято пам’яті геніальної поетеси завітали як рідні клубівці, так і вчителі та учні шкіл, в яких навчаються “самоцвітівці”, працівники сусідньої бібліотеки, педагоги-організатори інших підліткових клубів міста, представники управління сім’ї, молоді та спорту міськвиконкому. Зрозуміло, безпосереднім учасником сценічного дійства кожному гуртківцю стати не було змоги. До ведучих-старшокласниць Ольги Кухарчук та Анни В’юн прилучилися як читці поезій Лесі Українки та оповідачі її життєпису молодші – Оленка Попова, Яна Ковальчук, Яна Корейко, Олег Дергай, Яна Краснюк, Маринка Супрунюк та інші школярі, а також керівники їхніх гуртків. Сцену вони прикрасили малюнками та квітами, самі одягнулися у вишиті блузи та сорочки. Були, звичайно, серед них Мавка, Лукаш, русалки…
– Побільше б нашому місту, та й усій Україні, таких підліткових клубів, – сказала по завершенню мистецького свята провідний спеціаліст управління сім’ї, молоді та спорту Рівненського міськвиконкому Світлана Саварин. – Тоді б і проблеми з дитячими правопорушеннями зникали. Їхня робота стає змістовною, систематичною та результативною, якщо є такі педагоги-організатори, як Інна Дергай.
Щось додати важко.
Юрій БЕРЕЗА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору