Рівне:

Створення та просування сайтів

З УРОКУ ПІШЛИ НА КАТОРГУ….

Актуально 18-травня, 2006, 15:499 prov 889
День матері, який в Україні відзначали минулої неділі, національно-патріотичні сили краю провели у формі щемливих спогадів і пошанувань тих, хто торував нелегку дорогу Україні до її нинішньої незалежності. Два своєрідні уроки пам’яті й любові провели вони за сприяння владних, політичних і громадських структур в актовій залі Народного дому Рівного та в обласному ляльковому театрі.
Перший урок вони присвятили всім українським матерям-патріоткам, живим і мертвим, які самі брали безпосередню участь у визвольних змаганнях та благословляли на цей шлях своїх дітей і онуків. Враховуючи час, що минув відтоді, коли тривала збройна боротьба українських повстанців проти поневолювачів, таких українок зібралося не так і мало. Учасницям урочистостей вручали відзнаки та квіти, дарували вірші та пісні місцеві митці, як ось народна співачка Раїса Цапун, заслужена артистка України Галина Топоровська, художні колективи навчальних закладів та учні творчих студій.
Другий урок пам’яті та любові пройшов у формі спогадів про старшокласників рівненських шкіл №1 та №2 повоєнних років, яких у 1948 прямо із-за шкільних парт підняли на ноги енкаведисти й повели на каторгу за те, що несли українському народові правду. Про це добре пам’ятає рівнянка, донька петлюрівського сотника та каторжанина Миколи Негребецького Наталія Негребецька, книга спогадів якої про ті страшні роки під назвою “Дороги долі” щойно побачила світ у бібліотечці рівненської “Просвіти”. Бо й сама, як і вся родина, зазнала більшовицьких переслідувань і знущань.
Юрій БЕРЕЗА,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору