Рівне:

Створення та просування сайтів

Лікарня в автомобілі

Новини регіону 01-чер, 2006, 20:039 prov 1 327
У Радивилівській лікарні з’явилась нова потужна апаратура для обстеження. Про її роботу та призначення розповідає лікар-рентгенолог Радивилівської ЦРЛ Віктор Савчук.
— Це пересувний рентген-діагностичний цифровий комп’ютерний комплекс на базі автомобіля ЗІЛ, виготовлений сумісною фірмою в Києві. Він, перш за все, призначений для обстеження сільського населення. За його допомогою можна діагностувати захворювання органів грудної клітки і молочних залоз у жінок. Машина розділена на дві частини. В одній обстежуємо молочну залозу, в іншій — органи грудної клітки.
Цей автомобіль надійшов до нас після Нового року, кошти на нього були закладені в бюджеті України на охорону здоров’я. Така машина виділена на кожну область. А вже обласні центри вирішували, за яким районом її закріпити. Така ж уже два роки функціонує в онкодиспансері м.Рівного.
У перспективі мають проводитись обстеження й у сусідніх районах — Млинівському, Дубенському та ін. Я і два рентген-лаборанти, які безпосередньо роблять там знімки, їздили в Київ на курси, де вивчали тонкощі роботи з комп’ютерною апаратурою.
— В чому її переваги?
Переваги у порівнянні з традиційним обстеженням дуже суттєві. Тут все комп’ютеризовано, не треба купувати плівку, тобто затрати значно менші. Все це зберігається в базі даних, тож і через 20 років років пацієнт зможе переглянути потрібну інформацію. Приблизно в 6 разів зменшене променеве навантаження на пацієнта у порівнянні із звичайним традиційним рентген-обстеженням.
— Апарат у районі буде постійно?
— Так, він закріплений за Радивилівським районом, всі документи вже підписані. Зараз упродовж двох місяців ми його стаціонарно випробовуємо. Вже з наступного тижня маємо плани на кілька днів виїхати в Козин для обстеження населення. І так поступово поїдемо по всіх селах, згідно з основним призначенням. Там на місці потрібно лише підключити машину до електроенергії. Є й кондиціонери, які підтримують потрібну температуру.
— А скільки коштує така апаратура?
— Весь цей комплекс, включаючи чотири комп’ютери, коштує 660 тисяч гривень, це найсучасніша апаратура. Все новеньке, фірма дає півтора року гарантії і безкоштовного обслуговування. Наприклад, недавно нам налагоджували мамограф спеціалісти з Харкова.
— А радивилівцям можна у вас обстежитись?
— Не можна, а треба. Це безкоштовний профогляд, працюємо щодня з 9 до 13 години, крім вихідних. За той час, поки ми випробовували апаратуру, обстеження молочної залози пройшли 80 жінок і 700 людей перевірили органи грудної клітки. Було знайдено три туберкульози, дві пухлини легень, багато запальних процесів, дві злоякісні пухлини молочної залози та чотири доброякісні пухлини, біля десятка патологій, таких, як, наприклад, мастопатія.
— Тож краще прийти і дізнатись, що відбувається з твоїм організмом?
— Звичайно. В Європі після 40 років кожна жінка обов’язково має пройти обстеження молочної залози. Тому там смертність від раку становить лише 2-3%. Таким чином, при вчасному виявленні хвороби жінка лікується і ще довго живе. В нас смертність дуже велика, бо жінки звертаються тоді, коли хвороба запущена, пішли метастази. В зв’язку з появою такої апаратури, думаю, ситуація з онкозахворюваннями повинна змінитись на краще. Бо вчасна діагностика хвороби — це успіх у її лікуванні.
Розмовляла
Наталя Андріюк,
Радивилів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору