Рівне:

Створення та просування сайтів

На Хмельниччині повертаються «Народні дружини»

Хмельницька область 06-лис, 2009, 08:199 Lobanovskiy 1 134
2009 рік Міністерством внутрішніх справ України проголошений роком боротьби з вуличною злочинністю. У зв’язку з цим особливої актуальності набула діяльність добровільних громадських об’єднань, мета яких — сприяння органам внутрішніх справ, в першу чергу, у профілактиці злочинності.
Про це повідомляє Інна ПРОНИК.


У поточному році минає рівно десятиліття з того часу, як на Хмельниччині почали діяти перші громадські формування з сприяння органам внутрішніх справ в охороні громадського порядку. І хоча багато хто вважає, що «народні дружинники» — це суто радянське надбання, яке мало би канути в Літу разом радянським періодом, проте приємно усвідомлювати, що є ще на світі небайдужі люди, які не живуть за принципом «моя хата скраю» і не вміють відводити очей, коли сильний кривдить слабкого або хтось просто потребує допомоги.
Ці люди об’єднуються у спеціальні формування по охороні громадського порядку і, як у старі добрі часи, добровільно йдуть наглядати за дотриманням правопорядку. На сьогоднішній день на Хмельниччині є 252 громадських формування, до складу яких входить майже чотири тисячі добровольців. Такі загони діють по всій області, але найефективніше організували їх діяльність у місті Кам’янець-Подільському, де керівництво міського відділу міліції, об’єднавшись з органами місцевої влади, не лише продумало сам принцип роботи громадських формування, а й потурбувалося про належну правову підготовку їхніх членів. З цією метою у місті організували єдиний навчальний центр, де добровольців навчають азам юриспруденції та психології, консультують, як краще повестися у тій чи іншій ситуації. Для зручності, декілька десятків громадських формувань, які донедавна існували у райцентрі, об’єднали у одну велику «Міську дружину».
За словами начальника Кам’янець-Подільського МВ УМВС України в Хмельницькій області Миколи Семенишина, дружина надає велику допомогу працівникам міліції у охороні громадського порядку, за її допомогою вдалося компенсувати некомплект особового складу і з’явилася можливість перекривати додаткові патрульні маршрути.
Звичайно, на патрулювання члени громадських формувань йдуть не самі, а разом зі співробітниками міліції. Вони також беруть участь у охороні громадського порядку під час проведення різноманітних культурно-масових заходів, політичних акцій, чи то спортивних свят, і виконують ще масу важливих функцій, які значно полегшують діяльність правоохоронців. Крім того, як зізнався командир загону сприяння міліції, а за сумісництвом — завідувач відділу міськвиконкому Валерій Клименко, окрім допомоги міліції, він та його колеги під час патрулювань отримують ще й чимало інформації, корисної для їх безпосередньої посадової діяльності, наприклад, як працюють заклади харчування та торгівлі у вечірній і нічний час, чи дотримуються у них встановлених місцевою владою правил.
До речі, стати членом загону сприяння міліції не так-то й просто — сюди, як і до органів внутрішніх справ, відбирають найкращих, які перед цим проходять сувору перевірку та підготовку.
Кам’янець-Подільський — місто туристичне і молодіжне, тому більшість добровольців у загонах сприяння міліції — це студенти місцевих начальних закладів. Залучаючи молодь до охорони громадського порядку, працівники міліції, як кажуть, вбивають одним пострілом двох зайців — не лише мають додаткові сили, задіяні на ОГП, а й таким чином здійснюють профорієнтаційну та профілактичну роботу. Адже є чимала надія на те, що та молода людина, яка відчула усі тяготи правоохоронної роботи на собі, завтра навряд чи сама вчинить правопорушення, або дозволить його вчинити товаришеві.
Загалом по області у поточному році за участю членів громадських формувань розкрито 441 злочин та припинено 2300 адміністративних правопорушень. 85 активістів за сумлінне виконання добровільно взятих на себе обов’язків були заохочені грошовими преміями та цінними подарунками. До речі, в 2009 році органами влади Хмельницької області спеціально для таких цілей, а також на інші потреби формувань виділено понад 35 тисяч гривень.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору