Рівне:

Створення та просування сайтів

На Львівщині у злочинного угруповання СБУ вилучила контейнер з джерелом іонізуючого випромінювання

Львівська область 15-гру, 2009, 11:469 prov 830
Служба безпеки України у ході спеціальної операції ліквідувала злочинне угрупування з числа громадян України, яке намагалося збути контейнер з радіоактивними матеріалами. Небезпечну речовину вилучено з незаконного обігу, відвернуто загрозу радіаційного забруднення навколишнього середовища.

При спробі продажу промислового контейнеру із джерелом іонізуючого випромінювання зловмисників було затримано у складському приміщенні у одному з райцентрів Львівщини співробітниками СБУ із задіянням бійців Центру спеціальних операцій. За «товар» угруповання розраховувало отримати 15 млн. доларів США.

За даними СЕС МОЗ і МНС України рівень радіаційного випромінювання на поверхні контейнеру складає близько 400 мікрорентген на годину, що перевищує допустимі санітарні норми у 35 разів.

За попередньою інформацією вилучений контейнер - це джерело іонізуючого випромінювання на основі радіоактивного ізотопу «Цезій-137», який використовується у промисловості для стерилізації пшениці, стічних вод, у медицині, науці, геологорозвідці, як гама-реле у гірничо-видобувній сфері. Контейнер становить небезпеку для оточуючих та навколишнього середовища, при його несанкціонованій розгерметизації радіаційному опроміненню могла піддатися значна кількість людей, що не причетні до інциденту.

Службою безпеки України порушено кримінальну справу за ч.3 ст.265 (незаконне поводження з радіоактивними матеріалами) Кримінального кодексу України. Троє затриманих перебувають під вартою. Після завершення експертизи на ДСП «Радон» у Львівській області контейнер з радіоактивною речовиною буде направлено до Інституту ядерних досліджень НАН України у Києві.

Про результати операції поінформовано іноземних партнерів.
Прес-центр СБ України
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору