Рівне:

Створення та просування сайтів

Люди їдуть вчитися до Муляра

Суспільство 17-гру, 2009, 10:259 prov 1 854
Люди їдуть вчитися до Муляра


Хто такий Микола Муляр? В минулому – колишні житель обласного центру, а нині – один з кращих фермерів області. Здавалося б, що потрібно чоловікові? Працював у Рівному двадцять років виконробом, мав житло. А таки потягнуло в село. Чи то гору взяли правічні хліборобські гени, чи то прагнення самостійно працювати на землі й довести, що вибір зроблено усвідомлено. Радше, одне й друге. А ще в той час фермери ставали на ноги і Муляр подумав: чим я гірший?
Отоді, п’ятнадцять років тому, розпочалася справжнісінька житейсько-хліборобська епопея Миколи Муляра. Довелося подолати чимало перепон місцевих можновладців, доки отримав 35,8 гектара землі у селі Милятин Острозького району. Поселився з сім’єю в будинку тваринника на занедбаній фермі. Місцеві глузували з дивака, мовляв, довго не протягне на голому місці, повернеться в Рівне. Особливо, коли довідалися про Миколині плани всерйоз зайнятись вирощуванням городини та ще й створити свій “Меркамадрид” (MercaMadrid) – найбільший не лише в Іспанії, а й у Європі оптовий овочево-фруктово-рибний ринок. Він являє собою цікаве поєднання державної та приватної власності в одному підприємстві).

З чого все почалося?
Приїхали до фермера заробітчани з Волині на прополювання буряків і розповіли, що в їхньому селі поляки на орендних засадах вирощують городину. Муляр замислився: а чому б не використати їхній досвід. Невдовзі пан Юрек з Хелма прибув у Милятин. Вдарили, як кажуть, по руках. Встановили польський котел, попотіли над будівництвом теплиці, висадили з голландського і польського насіння розсаду різних видів капусти, помідорів, огірків. Не забув фермер про пшеницю й картоплю. Словом, не обмежився монокультурою, як багато хто робить.
Овочі, як відомо, потребують особливої уваги, але багато важить і голландське насіння. Хоча із запізненням, але після того, як теплицю звільнили від розсади, тут висадили помідори голландської селекції. Можна було б цю справу й прискорити. Але, як сказав пан Юрек, такий сорт розрахований плодоносити тривалий період, аж до Нового року.
Тепер ці помідори дозрівають у теплиці. Нижні грона, в міру дозрівання, обриваються, а верхні спіють. Ці плоди неабиякої селекції. Навіть якщо їх зрізати червоними, то приблизно місяць зберігатимуться неушкодженими за рахунок гена твердості.
А як почуваються Муляри з іншою городиною, вирощеною у відкритому грунті? Чому Муляри? Тому що поряд з Миколою у полі трудяться його дружина, дочка Наталія з чоловіком Олександром, внуки максим та Павло. Тобто, уся родина.
Огірків вистачає аж до пізньої осені, а буро-зелені помідори досі зберігаються в ангарі, чекають реалізації.

Сім разів відміряй
Звичайно, за нинішньої ситуації набагато вигідніше в одному місці щось купити, а в іншому перепродати, аніж займатися такою трудомісткою і ризикованою справою, як вирощування городини... Ну, чому б, скажімо, на усьому немалому фермерському полі не посіяти зернові? Клопоту – мінімум, вигода – очевидна. На це в Муляр своя думка:
– Хтось має йти непротореним шляхом. А труднощі? Без них просто не уявляю свого життя. Особливо теперішнього – з його цінами на пальне, збутом продукції, податками. Знаєте, працею і тільки працею можна домогтися чогось. У наші ранній капусті вміст нітратів майже у вісім разів менший від встановленої стандартом норми, тому що до вирощування городини ми підходимо за відомим принципом: “Спочатку сім разів відміряй...”
До того ж фермер добре знає, що показником успішності є ранній або пізній строк одержання врожаю. Ранні овочі значно дорожчі. Тому дуже важливо потрапити з ними на ринок у потрібний період.
– Не треба виходити на ринок з продукцією тоді, коли він нею переповнений, – пояснює пан Микола. – Треба виходити або “до”, або “після”, – коли масовість зменшується, а ціна починає підніматись.
Розумно, от тільки як вгадати момент? Звичайно, споживач хоче купити якнайдешевше. Але чи знає він, що при цьому синім полум’ям “згоряє” товаровиробник? Правда, Муляр не з тих, хто впадає у розпач, навпаки – йде вперед. З помідорами, цвітною капустою... Думаєте, в нього немає конкурентів? Ще й скільки! Але доводилось чути, що цвітна капуста фермера Муляра в Києві поза конкуренцією, тому що вона має і товарний, й естетичний вигляд. Вона білосніжна, добре сформована. Та й пізня капуста не гірша. А кожен товар, я відомо, ціниться якістю.

Шлях до “Меркамадриду”
Труднощі не лякають фермера, бо він усвідомлює, що дорогу здолає той, хто йде. Тому пробурив 107-метрову свердловину, щоб бути з водою, торік заплатив за ангар майже усім урожаєм цукрових буряків, мізкує, як ефективніше обігріти теплицю. Навіть мріє побувати в Голландії, досконаліше освоїти їхній неперевершений досвід вирощування городини.
Вже й ніхто не дивується, що за працьовитість, порядність сільська громада повірила йому – здала в оренду земельні та майнові паї. Тепер фермерське господарство Миколи Муляра – “Вілія” має 500 гектарів землі і є щорічним учасником обласних Всеукраїнських виставок та ярмарків, неодноразовим переможцем обласних конкурсів. На його базі проводяться різноманітні семінари, люди їдуть звідусіль вчитися до Муляра.
А нам подумалось: п’ятнадцять років тому чоловік починав свою справу на голому місці, тепер має новозбудований двоповерховий ошатний дім, радістю світяться очі в кожного члена працелюбної родини. Тому ніхто не здивується, якщо Микола Муляр невдовзі матиме свій, так званий милятинський “Меркамадрид”.
Василь АВДИМИРЕЦЬ,
Острозький район.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору