Рівне:

Створення та просування сайтів

Підписано Меморандум про співпрацю між Луцькою міською радою та міжнародним Фондом «Відродження»

Волинська область 15-січ, 2010, 11:069 Lobanovskiy 987
Меморандум про співпрацю між виконавчим комітетом Луцької міської ради та міжнародним Фондом «Відродження» підписали міський голова Богдан Шиба та виконавчий директор Міжнародного фонду „Відродження” Євген Бистрицький.
Меморандум передбачає:
– реалізацію заходів щодо подолання безробіття та бідності, у тому числі сприяння діяльності громадських організацій, які спрямовують зусилля на працевлаштування людей, на боротьбу з бездомністю та безпритульністю;
– підтримку соціально вразливих груп населення, зокрема, шляхом розвитку соціального підприємництва;
– організацію дозвілля та забезпечення оздоровлення дітей дошкільного віку, а також дітей з малозабезпечених сімей, позбавлених батьківського піклування, дітей-сиріт та дітей інших пільгових категорій в канікулярний період;
– підтримку чергових груп в дошкільних закладах, а також груп продовженого дня в загальноосвітніх закладах через активізацію гурткової роботи із залученням студентів педагогічних спеціальностей вищих навчальних закладів;
– підтримку творчих колективів, професійних та аматорських театрів в організації культурних заходів, в тому числі із залученням неповносправних осіб з метою їх соціалізації;
– покращення забезпечення учнів загальноосвітніх закладів, що перебувають в складних життєвих обставинах.
Згідно із меморандумом, передбачено, що на реалізацію проектів громадських організацій, які розглядатимуться конкурсною комісією, у 2010 році фонд зобов’язується надати фінансову підтримку у розмірі 200 тисяч гривень. Таку ж суму на проекти повинна передбачити і Луцька міська рада.
Перед підписанням Меморандуму Луцький міський голова Богдан Шиба наголосив на важливості такого кроку. Він зазначив, що підписання цього документу є особливо важливим саме зараз. Адже сьогодні життя в країні зупинилося в очікуванні виборів, натомість влада Луцька продовжує працювати в робочому режимі і свідчення цього є, власне, й підписання про співпрацю між органами місцевого самоврядування і міжнародним Фондом „Відродження”. Крім того, цей крок є прогресивним ще й тому, що він спрямований на підтримку молоді та дітей. Нині реалізується багато проектів, спрямованих на захист соціально-вразливих верств населення, людей похилого віку. Натомість майже немає серйозних напрацювань з реалізації проектів, які б стосувалися безпосередньо молоді.
Євген Бистрицький підтримав думку Богдана Шиби і зауважив, що в країні не так багато є місцевих рад, які активно йдуть назустріч співпраці з громадськими організаціями, оскільки вона вимагає прозорості і відкритості в роботі. Також виконавчий директор Міжнародного фонду „Відродження” зазначив, що в умовах кризи чи не найбільше потерпають саме молоді люди, які після закінчення школи чи, навіть вищих навчальних закладів, залишаються без роботи. За даними фонду, сьогодні близько 30% молоді – безробітні, а тому громадські організації повинні приділяти значну уваги молодіжним проектам.
Заступник директора департаменту молодіжної політики і спорту Олена Макарова поінформувала присутніх про досвід проведення конкурсу молодіжних проектів з метою підтримки діяльності молодіжних громадських організацій міста Луцька. Для порівняння кількість проектів впродовж останніх декількох років збільшилася з 15 до 40, а фінансування з міської казни з 40 до 200 тисяч гривень. Пріоритетними напрямками конкурсу є організація змістовного дозвілля, відпочинку і оздоровлення дітей та молоді; сприяння зайнятості молоді та підтримка молодіжного підприємництва; підтримка обдарованої молоді; формування здорового способу життя та профілактика негативних явищ у молодіжному середовищі тощо.
Директор департаменту соціальної політики Луцької міської ради Петро Верзун презентував досвід проведення конкурсу соціальних проектів у рамках Програми соціальної адаптації бездомних громадян та осіб, звільнених із місць позбавлення волі у Луцьку. Мета конкурсу – залучення громадських організацій та впровадження інноваційних підходів до реалізації соціальної політики на муніципальному рівні. З міського бюджету на фінансування конкурсу виділено 20 тис. грн. Переможець конкурсу, благодійний фонд «Переображення», відкрив Центр обліку та соціального захисту бездомних громадян та осіб звільнених з місць позбавлення волі.
Голова ж ВОО „Пласт” Ліна Остапчук розповіла про реалізацію проекту «Літній табір «Ми зможемо!», підтриманого в рамках першого конкурсу Антикризової гуманітарної програми.
Довідково: На даний час у Луцьку зареєстровано понад 180 громадських організацій. Міською радою встановлено пільговий тариф на оренду майна міської комунальної власності для неприбуткових громадських організацій міста у розмірі 1 гривні на рік. Такою пільгою користується 13 громадських організацій різних напрямків діяльності.
Міжнародний фонд «Відродження» (МФВ) засновано у квітні 1990 року. Він входить до мережі фундацій Інституту Відкритого Суспільства, заснованого Джорджем Соросом, що складається з національних і регіональних фондів у більш, ніж тридцяти країнах світу, в тому числі в Африці, Центральній і Східній Європі та на території колишнього Радянського Союзу.
Місія Міжнародного фонду «Відродження» – фінансово та організаційно сприяти становленню відкритого, демократичного суспільства в Україні шляхом підтримки значущих для його розвитку громадських ініціатив.
МФВ розподіляє гранти між організаціями, що працюють на розвиток суспільства. Самостійно чи в партнерстві з іншими організаціями, фонд ініціює та втілює проекти, важливі для соціального та політичного розвитку України. В тому числі здійснює організацію та підтримку громадських обговорень на політичні, соціальні чи міжнародні теми, публікацію інформаційних матеріалів, проведення опитувань та громадських кампаній, організацію конференцій, семінарів та круглих столів, запроваджує програми мікро-грантів задля підтримки громадських ініціатив, що слугуватимуть інтересам суспільства.
Фінансову підтримку фонд отримує від Інституту Відкритого Суспільства, а також з боку міжнародних донорів та окремих українських й зарубіжних організацій та громадян.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору