Рівне:

Створення та просування сайтів

Рівненська прокуратура розгляду звернень громадян приділяють особливу увагу

Рівненська область 21-січ, 2010, 15:209 prov 1 144
Розгляд звернень громадян залишається одним із пріоритетних напрямків діяльності прокуратури Рівненської області. У зверненнях, які надходять до прокуратури, відображаються всі соціально-економічні та політичні негаразди, які мають місце на території області. Кожне звернення прокуратура намагається вирішити своєчасно, об’єктивно і повному обсязі, а в разі обгрунтованості – вжити заходи до поновлення порушених прав громадян.
Упродовж 2009 року до органів прокуратури області надійшло 8384 звернення громадян, що на 6,9% більше, ніж за минулий рік. Нерідко у цих зверненнях піднімаються питання, які не були належно розглянуті тими органами державної влади, місцевого самоврядування, контролюючими органами тощо, на яких такий обов’язок покладений законом. Так, найчастіше мешканці нашого краю у минулому році зверталися з питань оплати праці, земельних спорів, щодо надання житлово-комунальних послуг. Чимало скарг надійшло на дії працівників ДАІ щодо незаконного складання протоколів про вчинене адміністративне порушення та винесення постанов про накладення адміністративних санкцій за порушення правил дорожнього руху, органів внутрішніх справ з питань слідства та дізнання.
Із числа вирішених звернень – кожне п’яте прокуратурою визнано обґрунтованим та їх задоволено. У порівнянні з 2008 роком кількість задоволених звернень збільшилась на 10,9 відсотків. Це є найвищий показник по Україні, який свідчить про ефективне, принципове реагування прокурорів на факти порушення прав і свобод громадян.
Всього, за результатами розгляду в минулому році звернень органами прокуратури Рівненщини порушено 24 кримінальні справи, внесено 195 документів реагування, до відповідальності притягнуто 53 службові особи, скасовано близько 500 незаконних рішень органів влади, місцевого самоврядування, досудового слідства і дізнання.
Водночас, турбує те, що мають місце факти намагань представників окремих політичних сил, посадових осіб та депутатів різного рівня вплинути на органи прокуратури з метою вирішення тих чи інших питань всупереч вимогам закону. Прокуратура розцінює це як незаконне втручання в її діяльність і заявляє, що буде діяти тільки у суворій відповідності до чинного законодавства.
Згідно статті 7 Закону України «Про прокуратуру» втручання органів державної влади і органів місцевого самоврядування, посадових осіб, засобів масової інформації, громадсько-політичних організацій (рухів) та їх представників у діяльність прокуратури по нагляду за додержанням законів або по розслідуванню діянь, що містять ознаки злочину, забороняється. Вплив у будь-якій формі на працівника прокуратури з метою перешкодити виконанню ним службових обов'язків або добитися прийняття неправомірного рішення тягне за собою відповідальність, передбачену законом.
В минулому році на особистому прийомі працівниками прокуратури прийнято 4666 громадян (особисто прокурором області – 295). Крім того, організовано щомісячні виїзди керівництва прокуратури області (прокурора та його заступників) для прийому громадян за місцем їх проживання у всіх районах області.
Слід зазначити, що нерідко люди дякують працівникам прокуратури за захист їх інтересів. Приміром, надіслала подяку прокурорам мешканка Острозького району, яку, після прокурорського втручання судом поновлено на роботі і стягнуто з роботодавця заробітну плату за час вимушеного прогулу в сумі 6702 гривень.
За втручання Рівненського транспортного прокурора забезпечено виплату допомоги у зв’язку з нещасним випадком на виробництві мешканцю с.Новомильськ Здолбунівського району.
Завдяки вжитим заходам прокуратури області відновлено права киянина, який поскаржився на дії працівників ДАІ.
І таких прикладів можна назвати багато.
Належне забезпечення розгляду заяв та звернень громадян є гарантією захисту їх конституційних прав і свобод в нашій державі. Тому цьому напрямку роботи органи прокуратури Рівненщини і надалі приділятимуть особливу увагу.



Прес-служба прокуратури Рівненської області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору