Рівне:

Створення та просування сайтів

Безалкогольне весілля

Таке життя 10-кві, 2008, 12:129 prov 1 424
Наприклад, не тільки переслідували і відловлювали міліціонери з собаками на вулицях захмелілих чоловіків, а почали майже насильно насаджувати так звані безалкогольні весілля, які разом з відходом Горбачова від влади успішно і безповоротно канули в забуття. А щоб молодь заманити у цю, власне, аферу, позачергово виділяли житло. Правда, родичі подружжя інколи йшли на хитрість: у місті організовували безалкогольне весілля, а в селі, звідки молодий чи молода походять, через кілька тижнів гриміло справжнє: із горілкою, вином, пивом і іншими належними народними атрибутами. Але існував реальний ризик провалу такої затії і тоді плакала обіцяна житлоплоща.
На одному із таких безалкогольних весіль вимушено довелося побувати й автору цих рядків, бо повинен був висвітлити цей атрибут тверезого способу життя на сторінках газети. Відразу зауважу, що захід залишив яскраве враження на все життя. Навіть більше, ніж сам Горбачов і його команда разом.
Обоє молодят працювали на “Азоті” і їм за організацію безалкогольного привселюдного шоу пообіцяли відразу виділити малосімейну квартиру. А кому не хочеться житла?
Після документального оформлення шлюбу молоде подружжя і весільні гості урочисто прибули у кафе “Озон” для продовження святкового дійства. Опинився і я за столом, який вгинався від смачних закусок та безлічі пляшок із найрізноманітнішою водою. Гості спочатку спробували м’ясних страв, холодцю, салатів, а потім майже розгублено роздивлялися один на одного і знехотя копирсалися виделками у шматках торта, який не ліз у рот, хоч ридма ридай. Загалом картина вимальовувалася досить сумна і зовсім не схожа на весільну. Не чути було навіть звичних на таких оказіях жвавих розмов, жартів, не кажучи вже про спів.
Загриміла музика й офіційний тамада із будинку культури “Хімік” почав запрошувати до танцю. Але якийсь здоровенний насуплений дядько відразу ж відреагував реплікою-запитанням:
— А який же дурень буде тверезий танцювати?!
Люди потроху виповзали із-за столу, без певної мети тинялися приміщенням, мов шукаючи п’ятого кутка. Жінки насторожено перешіптувалися, а зажурені чоловіки на подвір’ї завзято смалили цигарки. А коли сонце зовсім схилилося до заходу, насуплені гості почали розбігатися додому. Лише молодята незрушно і приречено сиділи на покуті, немов відбуваючи покарання.
Але раптом я побачив позитивну зміну в атмосфері весілля: чоловіки на деякий час кудись зникали і з’являлися помітно звеселілі. Версія, що вони десь тихенько “причащалися” за свій рахунок за рогом, відпадала. У гастрономі також роздобути тоді спиртне було дуже проблематично.
Мене поманив пальцем той же дядько-здоровило і прошепотів на вухо:
— Що, кореспонденте, сумно, немов на похоронах?! Отож! Тихенько йди у сусідній будинок на другий поверх у квартиру №40. Там усе зрозумієш.
Я, заворожений таємницею дядькових слів, мимоволі побрів за вказаною адресою. Прийшов, а там усе, як у людей — вирує життя. На кухні біля столу стояв середніх років чолов’яга і наливав весільним посланцям міцної самогонки, хто скільки забажає. Тут же стояли тарілки зі щедрою закускою — переважно м’ясні страви і салати, очевидно, щоб швидше самообслуговувалися. Сюди безперервно приходили чоловіки і за мить безслідно зникали. Крім того, кожний здійснював у таємничу квартиру стільки ходок, скільки душі забажається.
Незабаром у “Озоні” розпочалися танці. Дехто із чоловіків видався захмілиним, але тримався бадьоро, щоб не видати таємниці.
А до кінця безалкогольного весілля найбільше напився офіційний тамада — можна сказати, постраждав невдаха від підступного Бахуса. Та працівника культурного фронту терміново повантажили у таксі й у супроводі відправили додому спати...
А молоде подружжя через кілька днів мало на руках розпорядження про отримання малосімейки. Це також означало, що ніхто не продав, не зрадив таємничої ризикованої затії із квартирою у сусідньому будинку.
Ростислав ВАРЖЕЛЬ,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору