Рівне:

Створення та просування сайтів

Весілля по-радивилівськи

Суспільство 28-вер, 2006, 15:059 prov 4 105
Скільки б не зустрічались пари, все одно у їх стосунках настає період, коли із непевної категорії «закохані» вони переходять у більш серйозну «молодята». Чоловіки на цей крок зважуються не одразу, леліючи, на їх думку, найдорогоцінніше в житті — свободу. Дівчата ж мріють про весільну сукню іноді ще на початку стосунків, шукаючи того самого, єдиного судженого.
Отож, цей день настав, він освідчився — при місячному сяйві чи промінні заходу, і попросив у вас руку і серце. Вам вагатись нічого — адже він давно там, у серці, прописаний. Сповнені найкращих романтичних почуттів, ви повідомляєте новину батькам. Мами втирають непрохану сльозу, згадуючи свої заручини, більш прагматичні татусі починають думати, як же відсвяткувати таку знаменну подію.
Спочатку, як годиться, за багатим столом при всьому чесному народі (тобто родичах з обох боків) новоспечений наречений ще раз зізнається в коханні, іноді при цьому дарує майбутній дружині перстень (із цінного металу, бажано золота). Перекусивши, рідня починає радитись щодо дати та місця весілля та своєї участі у його підготовці. Це можна, сказати, найлегший і найприємніший етап. Потім молода іде на поклін до свекрухи, як правило, купуючи подарунки (за згодою родичів). Так, наприклад, молодий купує нареченій туфлі, хустину, яку пов’язують після весілля. Вона йому — сорочку.
Далі починаються суворі будні, сповнені клопотів і витрат. Про те, скільки коштує весілля у Радивилові, нам розповіла дівчина, яка незабаром стане під вінець та її мама. Думаємо, що оскільки саме восени весіль найбільше (адже зібраний врожай, дешевші овочі, закінчується робота на полях і в домівках), така інформація стане в пригоді молодятам.
Отож, почнемо з головного атрибуту, який знадобиться вам як при реєстрації, так і при вінчанні — обручок. Вони, звичайно, є різні, з різних металів, і ціна залежить від розміру, ювелірної роботи та ваги. Один грам золота коштує 110-120 гривень. Тож найпростіша обручка обійдеться приблизно у 250 гривень. У Радивилові ці ювелірні вироби, кажуть, дешевші, ніж у Бродах чи Рівному.
Необхідно буде скласти ще й список гостей. Це один з драматичних моментів, адже хочеться покликати усіх, але це не завжди по кишені. Як правило, гостей запрошують молодята особисто стандартною фразою: «Просили мама, просили тато», хоча для далеких родичів цілком прийнятне запрошення на листівці чи телеграма.
Найприємніший момент для будь-якої дівчини — примірка весільної сукні. Поки вибереш найкращу, отримаєш масу задоволення. Сукню можна купити (для тих, хто прагне бути неповторним і має на це кошти), а можна взяти напрокат (для економних та практичних жінок, адже плаття це разового використання, на вечірку не вдягнеш). Коштує нова сукня від 650 гривень і вище (у Хмельницькому — від 400), а прокат обійдеться теж недешево — 300-400 грн.
До сукні слід купити ще цілий ряд аксесуарів. Це, звичайно, фата (досить дорога річ — 100-150 грн.) та білі туфлі (із замінника — 50-70 грн., шкіряні — 220-300). За бажанням можна придбати ще перчатки, сережки, кольє та браслет... Згадаймо тут і про нареченого, який може розжитись у тому ж Хмельницькому парадним костюмом за ціною до 400 грн.
А ще — необхідні обрядові речі, такі як свічки для вінчання (до речі, їх можна купити в храмі), ікони, хустинки, рушнички, стрічка на ікону тощо. Такі, здавалось би, невеликі речі, теж менш як за кілька десятків грн. не купиш. 12-18 грн. коштують на ринку свічки, 35 грн. — найдешевша стрічка, а пара вишитих рушників у Хмельницькому затягне від 140 до 250 грн. Вінчання у храмі, обраному нашими молодими, коштує 40 грн.
Для урочистої реєстрації шлюбу теж необхідні певні витрати. Необхідні дрібниці — це пляшка шампанського та бокали, рушничок щастя, на який ставатимуть молоді. Сама ж реєстрація коштує 35 грн.
Важливим штрихом в образі нареченої є зачіска. Її краще довірити професіоналу, який візьме за свої послуги, залежно від довжини волосся, кількості витраченого лаку та зусиль від 50 до 100 грн.
Поки молодята думають про свій зовнішній вигляд, батьки сповнені інших клопотів — де ж саме відзначати подію. Можна, звісно, поставити намети в дворі — так вдасться зекономити. Але й готувати всі продукти вдома, мити гору посуду, прибирати після події — заняття не з легких. Тому багато хто надає перевагу все-таки якомусь закладу. Наприклад, у Радивилові нині дуже важко знайти вільний заклад. Як розповіла наша героїня, у одному з них графік весіль розписаний ще…з Великодня. Місце у барі, де гулятиме наша пара, коштує 60 грн. за людину. При цьому ви самі обираєте із меню страви на цю суму, в перелік входять закуски, салати, шампанське тощо. А от м’ясні та кондитерські вироби, а також решту горілки приносите з собою. Хресним на замітку — випічка весільних торта та коровая коштує по 250 грн. відповідно.
Весілля — це не лише маса смачних страв та випивка. Аби гості за столом не нудьгували, треба запропонувати їм якісь розваги. Хто зробить це краще, ніж тамада? У даному випадку таку роль узяти на себе зголосились свати, яким допоможуть музиканти. Завжди модна „жива музика”. Тож вирішено було запросити гурт з Рівного, який виконує народні пісні у сучасній обробці. За свій весільний виступ вони беруть 500-600 доларів (для порівняння — радивилівські музиканти беруть 400-500 грн.). Приїздять музиканти своїм транспортом, з усією апаратурою.
Звісно ж, ви схочете аби ця подія залишилась не лише у спогадах, а і мала документальне підтвердження. Тому захочете замовити і фото, а скоріш усього і відеозйомку. Фотографування усіх частин весілля, від реєстрації до застілля, обійдеться нині у 250 грн. Відеозйомка коштує в середньому 100 доларів.
Тож, як саме гуляти весілля, залежить від вашої фантазії та, звісно, товщини гаманця. Кожному хочеться, аби ця подія була неповторною. А ми бажаємо усім молодятам, щоб усе їхнє життя було схожим на медовий місяць.
Наталя АНДРІЮК,
Радивилів.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору