Рівне:

Створення та просування сайтів

Едуард Хитрий: Містика фотографії у світлі

Таке життя 09-гру, 2010, 12:109 Lobanovskiy 4 444
З давніх часів зображення навколишнього світу було природною потребою людини. Разом з розвитком вірувань, - появою такого поняття, як чаклунство, - малюнкам предметів, тварин, людей почали приписувати особливі магічні та містичні властивості. А з появою фотографії містичні властивості почали приписувати і їй. Минуло багато часу і фотографічні зображення впевнено закріпили свої позиції у сучасному світі, а ось деякі секрети створення такого зображення і досі залишаються нерозгаданими до кінця. Що ж ховається за поєднанням світла і тіні, чи є містика у сучасних знімках і чи може фото якось впливати на подальше життя людини, — розповідає один із провідних фотографів Рівного Едуард Хитрий.


- Чи вірите ви в містичні властивості фото?
- Зараз в містику фото мало хто вірить, бо саму фотографію робити просто. А колись, коли все відбувалося в темній кімнаті, коли не знав, чи вийде знімок і як саме – це була справжня містика. Звичайно, мені доводилося зіштовхуватися з тим, що на фотографії можна було побачити те, чого не існувало, або залишилось непоміченим у момент зйомки, але до цього потрібно ставитися обережно…Та все ж таки, диво можна зафіксувати на фото.
- Як ви вважаєте, наскільки реальною є містика у фото у наш час?
- Доля дива у житті, і у фотографії зокрема, є завжди. Дива трапляються і містика у тому числі. Але, мені здається, у більшості випадків з тими, хто їх не шукає, а можливо з тими, хто достойний цього і готовий до таких випадків.
- На вашу думку у Рівному є містичні місця?
- Якщо б не дивився телевізора, то сказав би немає.(посміхається – авт.) А так, думаю, скоріше за все що є. Так, наприклад біля Рівного є місцевість, де завжди потрапляє блискавка і пояснити чому так відбувається важко. Я думаю, що людський розум не може осягнути всієї природи і пояснити такі явища, тому як це все розуміти кожен вирішує сам.
- В яких місцях найчастіше в кадр потрапляють містичні речі?
- Напевне в лісовій хащі біля будиночку на курячих лапках.( посміхається – авт.) Адже казка це добра містика і в таку містику я вірю.
- Ви багато фотографуєте весіль, чим особливою є весільна зйомка?
- Для мене весільна зйомка це дуже цікаве явище. Адже ти береш участь у створенні нової сімї, даруєш гарний настрій та пам’ять молодятам. Хоча і таку зйомку я не схильний містикувати.
- Чи траплялися з вами якісь загадкові речі під час весільної зйомки?
- Не траплялися і я цьому радий. Тому що мені дуже подобається, коли фотографії виходять такі як я задумав.
- Наскільки великою є міра авторського я саме у весільних фото?
- Міра авторського я у будь-якому фото значна. Адже весь багаж знань, вмінь та навичок, який фотограф має в собі він пропускає крізь себе і потім це відображається у його роботах. Тобто, кожна фотографія – це погляд її автора на те чи інше явище чи предмет. В тому числі у весільній зйомці значною мірою присутнє авторське я, адже кожна весільна світлина це власний погляд фотографа на чиєсь весілля.
- Існує прикмета, що наречену на весіллі не можна фотографувати одну, бо це негавно впливає на сімейне життя і призводить до розірвання шлюбу. На вашу думку, це дійсно так чи це просто стереотипи?
- Я не вірю в такі прикмети і думаю, що це просто стереотипи, тому що у фото важливу роль грає його настрій і якщо він позитивний, то воно ніяк не може негативно відобразитися на комусь.
- Едуарде, на ваш погляд, яким чином фотографія впливає на життя людини?
- Фотографія сама по собі дуже цікава річ, можливо тому, що складається із світла, а це не повністю розгадане явище фізики. Містика фотографії в світлі. Адже ми не знаємо, що відбувається насправді в ту мить, коли ми нажимаємо на курок і фіксуємо знімок. Саму ж мить фото людський розум може осягнути лише на 1/25 секунди, а іноді фотографу доводиться працювати з витримками, які значно менші цієї позначки. Тобто, можна сказати, що зйомка фактично відбувається в сліпу. Тому, можливо саме тут і варто шукати містику фотографії.
- А чи може сюжет фото впливати на подальше життя людини і як сааме?
- Мені важко відповісти на це запитання (задумався – авт.) …Можливо і може…Адже колись був випадок, що на одному фотографічному форумі навіть розглядалося подібне питання. А саме, був випадок, що незадовго до весілля молодята замовили фотозйомку – наречена була у образі ангела, у білому одязі, з крилами, а наречений у образі чортика, відповідно у чорному одязі, з ріжками. Незадовго після зйомки наречений потрапив у автокатастрофу і весілля так і не відбулося…Фотографи пов’язали цей випадок із зйомкою… Назнаю, можливо це випадковий збіг обставин, а можливо і дійсно вплив фото, важко сказати точно, але такі випадки трапляються.
- Що може нести в собі фотографія?
- Я намагаюся щоб мої знімки несли позитивний заряд. В такому плані, думаю фотографія може впливати на оточення. Адже дивлячись на неї змінюється настрій, думки, відчуття і кожен може знайти у фото якусь цікаву часточку для себе.
- Скільки часу ви займаєтеся фотографією?
- Фотографую я з 1983 року, хоча ніколи і не думав, що буду фотографом і це стане моєю робою. Так вийшло саме по собі. Я довго вважав, що не можу брати гроші за те, що фотографую, але з часом зрозумів, що якщо фото достойні, то за них можна брати гроші. Фотографія взагалі – це дуже серйозна і цікава річ. Фотограф має бути готовим завжди, дивитися, де цікаве світло, моменти, які можна зафіксувати. Це все аналізується і я вже не можу це в собі зупинити.
- Що вам найбільше подобається знімати?
- Я отримую задоволення від кадру, який хочу зробити і це перекреслює всі проблеми, які можуть виникнути в ході зйомки. Коли почав займатися весільною зйомкою, то почав дивитися, що найкраще в ній є, вчився бачення, розвивав свій погляд на весілля. Зараз для мене немає проблем знімати будь-де. Люблю знімати жанрові фото
- І на кінець розмови, хотілося б запитати, чи хотіли б ви сфотографувати щось містичне?
- Ні. Просто я хочу, щоб результати моїх фотографій були передбачувані для мене і в кадр потрапляло саме те, що я хотів зафіксувати. А в містичні речі я невірю, а навіть якщо вони є, то нехай краще залишаються за кадром.
Вікторія РИЧКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору