Рівне:

Створення та просування сайтів

Укрцукор обіцяє стабільні ціни до кінця травня

Україна і світ 25-лют, 2010, 10:219 prov 1 030
Національна асоціація цукровиробників України “Укрцукор” прогнозує стабільні ціни на “солодкий пісок” до травня цього року, повідомив голова асоціації Микола Ярчук. Далі ситуація залежатиме від імпорту, коментує він.
У свою чергу, директор департаменту харчової промисловості Міністерства аграрної промисловості України Юрій Кіщак додав, що передумов до зростання цін немає.
“Якщо ми вчасно завеземо цукор-сирець за квотою, то нестачі цукру до нового маркетингового року у нас не буде”, - сказав він, відзначивши, що на лютий запаси цукру в Україні перевищили 1,1 млн. тонн (з урахуванням імпорту цукру-сирцю в рамках квоти СОТ обсягом 260 тис. тонн і імпорту цукру з Білорусі).
Експерт зауважив, що зазначеного обсягу цукру буде достатньо для забезпечення потреб внутрішнього ринку до нового маркетингового року. У той же час, Кіщак заявив, що, крім імпорту, на ринок вийде цукор, що знаходиться в аграріїв. Його вони реалізовуватимуть задля отримання коштів на проведення весняно-польових робіт. Разом з тим, як пояснив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, на сьогодні двом українським компаніям вдалося отримати ліцензії на імпорт цукру-сирцю в рамках квоти СОТ.
Однак, додав він, цукор, отриманий з цукру-сирцю, не здешевить продукцію на внутрішньому ринку. Козаченко відзначив, що вартість імпортного цукру корелюється з внутрішньою ціною, і імпортний цукор не призведе до зниження цін, а просто не допустить їхнього підвищення.
Крім того, Кіщак нагадав, що Міністерство цього року планує посіви цукрового буряка на площі 455 тис. га. Це дозволить виростити 18 млн. тонн цієї культури, а це - 2,5 млн. тонн цукру. Таким чином внутрішній ринок забезпечать “солодким піском”. За його словами, для стимулювання виробництва цукрових буряків державі необхідно відновити дотації на посів цієї культури і нагадав, що в бюджеті на 2010 рік пропонується дотація обсягом 1,5 тис. грн. за гектар посіву цукрового буряка.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору