Рівне:

Створення та просування сайтів

Аферист із Закарпаття, представляючись Міністром внутрішніх справ України, "влаштовував" за гроші людей в міліцію

Закарпатська область 12-кві, 2010, 08:559 Lobanovskiy 1 017
Пройдисвітів на світі не бракує. Одні «знімають» порчу (причину), видурюючи на вулицях гроші у довірливих дівчаток. Інші «ділять» неіснуючу землю. Треті «сприяють» в отриманні вигідного кредиту в банку чи омріяної посади. Але всіх їх перевершив підприємливий закарпатець, який обіцяв людям за винагороду «хлібні» посади. При цьому на дрібниці наш «герой» не розмінювався, а назвався відразу... міністром внутрішніх справ України! Нині цей «міністр», за рішенням суду, взятий під варту, а кримінальну справу стосовно нього розслідують закарпатські слідчі.

«НАСЛІДИВ» СКРІЗЬ

-- Наприкінці березня нам стало відомо, що якась особа, представляючись керівниками МВС (зокрема, й міністром внутрішніх справ України), обіцяє громадянам отримання за грошову винагороду посад в системі ОВС, -- розповідає співробітник внутрішньої безпеки ГУМВС України в Закарпатській області Володимир ДЬОРДЯЙ. -- Як з’ясувалося, шахрай діяв не тільки на Закарпатті, але й в Івано-Франківській, Кіровоградській, Полтавській, Одеській та інших областях України. Затримали ми його 27 березня на вулиці в Ужгороді. Жодних документів затриманий при собі не мав. Зате під час обшуку в квартирі його ужгородської співмешканки знайшли фото, на якому він зображений у формі генерала міліції. Там же виявили формену сорочку працівника ОВС; блокнот із записами посад та номерів телефонів керівництва МВС України та обласних управлінь, керівників державних адміністрацій різних областей, чисті бланки документів для оформлення на роботу в ОВС.

Особу шахрая правоохоронці невдовзі встановили. Ним виявився 37-річний уродженець Мукачева Михайло Ш. Цей чоловік має лише середню освіту, ніде не працює. Зате встиг «заробити» за свій ще недовгий вік аж 5 судимостей! Зокрема, в його «активі» крадіжки, шахрайства, розбійний напад, пограбунок. А востаннє аферист відсидів 10 років за скоєння навмисного вбивства.

Вийшовши на волю з виправної колонії, Михайло вирішив заробляти на прожиття ще легшим шляхом – «розводити» довірливих людей. Простіше кажучи, брати гроші за буцімто влаштування на «грошові» посади, зокрема і в міліцію. Але для цього йому потрібні були зв’язки у верхніх ешелонах влади.

ШЛЯХ У ВЛАДУ КОЛИШНЬОГО «ЗЕКА»

-- У 2002 році я влаштувався на роботу у Верховну Раду України радником однієї з фракцій, -- розповідає сам затриманий (ця інформація наразі перевіряється). – Далі -- в Кабінет Міністрів України на посаду помічника референта. У 2006 р. став помічником голови Верховної Ради АР Крим, пізніше обіймав посаду радника міністра туризму у Раді Міністрів Криму. У 2007 р. мене було призначено радником постійного представника Президента АР Крим. Влаштовуючись на вищевказані посади, я щоразу подавав фіктивний диплом про вищу освіту, зокрема його ксерокопію.

У 2007 році шахрай таки попався -- він надав завідомо неправдиве повідомлення про замінування аеропорту «Бориспіль». «Жартуна» спіймала міліція, і він постав перед судом. Але відбувся легким покаранням, і навесні 2009 року звільнився з колонії, де відбував покарання. Повернувшись додому на Закарпаття, знімав квартири в Ужгороді та Мукачеві.

Після політичної зміни влади аферист зрозумів, що прийшов його зоряний час: тепер грошовиті люди прагнутимуть «грошових» посад і готові за це викласти будь-яку суму. А він буде їхнім посередником у цьому...

Невідомо яким чином (нині це теж перевіряється), але мукачівець роздобув дані про прізвища, посади та номери телефонів не тільки вищого керівництва міністерств і відомств, але й секретні коди урядового зв’язку! А міліцейська генеральська форма (сам затриманий стверджує, що він є генералом козацтва) мала відкинути в потенційних жертв будь-які сумніви щодо впливовості цього чоловіка.

Наразі міліціонери мають інформацію, що шахрай, представляючись в різних регіонах то міністром внутрішніх справ України, то помічником начальника Департаменту кадрового забезпечення МВС, то помічником народного депутата України, вимагав та отримав за «влаштування» на посади великі суми грошей: 30, 80, 150 тисяч доларів.

-- У березні я зателефонував черговому міліціонеру в одне з управлінь МВС, якому представився помічником начальника Департаменту з кадрової роботи, -- зізнається затриманий. -- Попросив дати мій номер мобільного телефону заступнику начальника підрозділу. Той згодом подзвонив мені й попросив посприяти в тому, аби його залишили на займаній посаді. При цьому спитав, скільки це коштуватиме. Я відповів: ціна питання -- 30 тис. доларів. Він погодився, і ми домовилися про зустріч. Наступного дня чоловік передав мені домовлену суму.

«КОЛИ Я ПРОСИВ 150 ТИСЯЧ «ЗЕЛЕНИХ», МЕНЕ СПИТАЛИ, ЧОМУ ТАК МАЛО?..”

Далі шахрай «влаштовував» на посади заступника голови ОДА однієї з областей, керівника обласної міліції (кожного -- за 150 тисяч доларів), начальника обласної ДАІ (за 80 тисяч «зелених»). «Коли називав суму 150 тисяч «зелених», люди дивувалися, чому так мало, і готові були платити і 200, і 250 тисяч», -- зізнається сам Михайло. Але шахрай страхувався: коли йому стали телефонувати на «мобілку» з прихованих номерів, тут же викидав sіm-карти, побоюючись «прослушки».

Попався спритник після того, як, назвавшись одним із керівників закарпатської міліції, зателефонував черговому Мукачівського міськвідділу ГУМВС і попросив підшукати йому людей на конференцію, які готові заплатити за це гроші. На цьому й погорів. До слова, у шахрая виявився неабиякий дар -- вміння копіювати голоси інших людей. Каже, це у нього від народження, спершу вчився пародіювати голоси Горбачова, Єльцина, Путіна. От і тепер у Мукачеві він говорив голосом, схожим до голосу одного з керівників ОВС області, так що черговий спершу нічого й не запідозрив...

Сам затриманий розповів цікаву історію, як свого часу йому вдалося вирішити питання переводу на вищу посаду одного закарпатського міліціонера у Київ. У 2007 році до Михайла звернувся по допомогу знайомий з Тячівщини. Чоловік клопотав за свого родича, оперуповноваженого Мукачівського райвідділу міліції, який хотів би перевестися на хорошу посаду в київську міліцію. За вирішення цього питання шахрай попросив 8000 доларів. І найцікавіше те, що мукачівця справді перевели у Київ! Шахрай зателефонував першому заступнику начальника департаменту потрібної служби, з’ясувавши його телефонний номер у чергового по МВС, представився відомим народним депутатом і попросив перевести потрібного чоловіка на службу в один із райвідділів Києва. Як з’ясували співробітники ВВБ, мукачівець дійсно був переведений туди, куди хотів...

Іншого разу мукачівський пройдисвіт клопотав перед міністром охорони здоров’я України за буцімто незаконно звільненого з посади начальника одного з відділів Санепідемстанції в Закарпатській області. Цього разу з міністром «розмовляв» представник Центрвиборчкому...

КОМЕНТАР КЕРІВНИКА ЗАКАРПАТСЬКОЇ МІЛІЦІЇ

-- Цей метод шахрайських дій надзвичайно примітивний, але все ж він спрацював, -- коментує цю подію начальник ГУМВС України в Закарпатській області полковник міліції Віктор РУСИН. -- Вочевидь, шахраї добре вивчили за останні роки методи призначення людей на посади, як у Міністерстві внутрішніх справ, так і в інших відомствах та державних установах. Володіючи інформацією, що за посади з людей беруть гроші, вони її використали при теперішній зміні влади. Період фактичного безвладдя, коли одні ще не пішли з посад, а інші ще не призначені, є найкращим для «діяльності» таких шахраїв. Дуже прикро, що цього разу аферист використав посаду міністра внутрішніх справ України. У цьому була його найбільша помилка, адже міліція спрацювала дуже оперативно. Зловмисник заарештований, і я упевнений, що ця справа буде доведена до логічного завершення -- суду, і він отримає те, чого заслужив. Стосовно того, чи адекватна ця людина в психічному плані, висновок має дати судово-психіатрична експертиза. Я вважаю, що аферист все робив свідомо й з чітко визначеною метою. Адже погодьмося, не кожна людина може роздобути генеральську міліцейську форму, номери телефонів керівників деяких служб МВС, внутрішньої безпеки, а тим паче міністра внутрішніх справ, голів обласних держадміністрацій і т.д. Він використав отриману інформацію з власною вигодою, добре знаючи, що в попередні часи, особливо в останні п’ять років, в Україні за посади брали кошти. Мене втішає той факт, що в Закарпатській області він нікому не «продавав» посади. І я запевняю всіх, що у нас в області ніхто не даватиме в міліції хабарів за призначення на посади. Я зламаю цей корупційний хребет, який був налагоджений за останні роки.

Розслідування цієї резонансної кримінальної справи триває.

Володимир ПАВЛЮХ,
ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору