Рівне:

Створення та просування сайтів

Під Івано-Франківськом перепоховали останки тіл радянських солдатів

Івано-Франківська область 12-травня, 2010, 08:429 Lobanovskiy 951
Шість десятиліть людські кістки пролежали на городі в селі під Івано-Франківськом. То загиблі солдати Великої вітчизняної. Місцеві мешканці весь час знали, що живуть на могилах. Але вдіяти нічого не могли - влада вперто не погоджувалася на перепоховання.

Їх розстріляли передвеликоднього тижня 1944-го. Старожили добре знають, як усе було. Бабця Марія досі пам'ятає обличчя, й навіть імена.

Марія Бойчук, мешканка с. Чернієва:

- Грузин - то Абраам Цходашвілі, а той українець - з Житомирщини, Микита Хорунженко. Їх поставили тако горілиць, а черв'яків було видко. Десь, може, тиждень, може - дві неділі, може, три. Сестрин чоловік каже мені: "Та що будем, везти їх на цвинтар, чи ходити попри? То, закликав сусідів, викопали яму тай прикопали.

Місцеві пригадують, у війну загиблих солдатів доводилося закопувати будь-де. У селі було багато таких місць. Одних відшукали, про інших забули. Понад півстоліття люди благали владу забрати кістки вояків з городу й поховати по-людському. Та марно.

Юрій Купчій, представник Державного комітету у справах ветеранів:

- В нас в області немає офіційно зареєстрованої жодної організації, яка займається перепохованням, має ліцензію. Самому таким не можна займатися. Повинна бути офіційна організація, яка має ліцензію, право на ексгумацію, от воно так тягнулося.

Влада почула прохання людей лише після втручання місцевих ЗМІ. Відкопали рештки двох тіл та особисті речі військових - карабіна, мундштука, керамічне горнятко та похідну бляшанку. Історики припускають, що солдати служили в першій Чортківській танковій бригаді. Солдатів урочисто перепоховали на місцевому цвинтарі.

Володимир Гарматюк, Василь Самага, Івано-Франківська область, НТН.
http://ntn.ua/uk/news/society/2010/05/11/3723
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору