Рівне:

Створення та просування сайтів

Щоб зустріч з “небесною гостею” не була прикрою несподіванкою

Волинська область / Закарпатська область / Івано-Франківська область / Львівська область / Житомирська область / Рівненська область / Тернопільська область / Хмельницька область / Чернівецька область 18-травня, 2010, 14:589 Lobanovskiy 1 393
Метеорологи стверджують, що на нашій планеті щосекунди землю пронизують 100 блискавок. Потужність цих блискавок сягає іноді 200 тисяч ампер, а потенційна потужність сильної грози може бути в п’ять разів більшою за атомну бомбу. Температура каналу блискавки може перевищувати температуру на поверхні Сонця. Здається, у людини немає ніяких шансів пережити контакт з блискавкою, але медична статистика свідчить, що кожен з чотирьох постраждалих залишається живим, і тут багато залежить від вчасно наданої допомоги. Ураження блискавкою не досить часте явище. Воно складає десятимільйонну долю ризику. Але нинішньої весни “небесна електрика” завдала вже немало збитків.
Щоб знизити долю ризику під час грози, треба вжити спеціальних заходів:
Не ховатися під деревами (особливо тими, що стоять окремо). Найбільш небезпечні дерева – це дуб, тополя, ялина, сосна. Рідко блискавка б’є в березу і клен, майже неможливо, щоб ударила в чагарник. Перебуваючи на відкритому просторі, не стійте прямо (блискавка б’є в найвищу точку на місцевості), не лягайте на землю (таким чином ви підставите все тіло під удар блискавки), краще присісти в суху яму чи траншею, обхопивши ноги руками. Тіло повинне мати по можливості меншу площу контакту з землею. Не варто бігти. Не можна їхати на велосипеді. Якщо ви їдете в автомобілі – треба зупинитись і зачинити вікна (до речі, в поїзд блискавка влучити не може, так як в крайньому випадку вибере для удару дроти електричної тяги, а не вагон. Небезпечно перебувати поруч з металевими предметами. Під час грози не варто купатися, а краще знаходитись на сухій поверхні (наприклад, у наметі). Якщо ви в цей час знаходитесь в човні, якнайшвидше гребіть до берега (на воді ви найвищий об’єкт). Не тримайте в руках довгі чи металеві предмети, як, наприклад, вудки, парасольки... Не торкайтеся металевих споруджень, дротяної огорожі. Не рекомендується перебувати на даху, біля блискавкозахисту і заземлювача. Якщо у вашого радіо або телеприймача на даху індивідуальна антена, її треба від’єднати від приладів. Не стійте біля відчиненого вікна. В приміщенні тримайтеся подалі від металевих предметів, електроприладів, телевізора (краще вимкніть їх з розетки).
Блискавкозахист – не пережиток минулого.
Мати його на своєму даху потрібно обов’язково (це металевий стрижень або дерев’яна палиця з прибитим до неї товстим дротом, який обов’язково потрібно заземлити – спеціальним проводом, одним кінцем сполученим із блискавкозахистом, а другим спрямованим у землю).
Провід прокладають по зовнішній стіні будинку, в жодному разі не з’єднуючи його з внутрішньою проводкою.
У разі влучення блискавки заземлення проведе потужний електричний заряд у грунт.
До речі, зовнішня антена – відмінний провідник і найнебезпечніший ворог вашого будинку в грозу.
Дачний будинок із залізним дахом і водопроводом можна захистити від блискавки, з’єднавши поверхню даху з водопроводом або заземленням за допомогою металевого дроту.
Кульова блискавка
Статистика свідчить, що більшість людей ніколи навіть не бачила цю блакитну, зелену, жовту або червону кулю сантиметрів до двадцяти діаметром, що повільно пливе в потоці повітря. З’являється вона, звичайно, в грозу або після грози.
Зустріч з кульовою блискавкою не обіцяє людині нічого доброго. Свідків такої зустрічі мало – контакт найчастіше закінчується загибеллю. А ті, хто залишився в живих, як правило, тяжко і довго хворіють.
Симптоми недуги такі ж, як при тяжкому радіоактивному опроміненні та ураженні центральної нервової системи.
При зіткненні з землею кульова блискавка пробиває ями півметра завглибшки та півтора метра діаметром.
Температура в епіцентрі сягає 10 000-15 000 С.
“Таємнича гостя” поширює навколо себе потужне випромінювання невідомої природи, а також спроможна іонізувати повітря та змінювати фізико-хімічні властивості предметів, з якими вступає у безпосередній контакт.
Що робити, якщо у ваш будинок залетіла кульова блискавка?
Оскільки траєкторія польоту кульової блискавки практично непередбачувана – то і поводиться вона непередбачувано, як крапля води на розпеченій пательні. Проте, не варто робити різких рухів і тим більше втікати – можна викликати повітряний потік, в якому згусток енергії полетить цілеспрямовано за вами. Можна обережно взяти в руки неметалевий предмет та виставити його поперед себе. Якщо блискавка “прилипне” до нього, обережно покладіть предмет на підлогу. Постарайтеся повільно вийти з приміщення, не викликаючи коливань повітря. Або слід зачаїтися, затамувавши подих. Якщо вона наблизилась до обличчя, можна обережно дмухнути на неї, володіючи високою парусністю, кульова блискавка обов’язково відлетить убік. Тримайтеся подалі від електроприладів та електропроводки, не доторкайтеся до металевих предметів. Блискавка зникне сама по собі – іноді безшумно, іноді з вибухом. Вона може залишити після себе дірку або лише запах озону. Не втрачайте пильності: після таких “візитів” бувають пожежі.
Якщо ударила блискавка...
Електричний розряд блискавки при проходженні через організм людини викликає загальні порушення. В місцях входу і виходу електричного розряду утворюються опіки тканин, що нагадують опіки ІІІ-ІV ступеня. Іноді на шкірі відмічаються деревовидні розгалужені червоні смуги. Рана має кратеровидну форму. При дії електричного розряду може спостерігатись повне відривання кінцівок. Людина втрачає свідомість, знижується температура тіла, зупиняється дихання, пригнічується серцева діяльність, можливе спостереження стану “уявної” смерті, при якому не прослуховується дихання та пульс, зіниці широкі, не реагують на світло. Шкіряні покрови бліді. При легкому враженні спостерігається запаморочення, шум у вухах, слабкість, втрата свідомості.
При наданні першої допомоги потерпілого, насамперед, необхідно роздягнути, облити йому голову холодною водою та, по можливості, обгорнути мокрим холодним простирадлом.
Якщо людина ще не опритомніла, треба зробити штучне дихання “рот у рот”, а при зупинці серця – непрямий масаж, поверхню опіку закрити пов’язкою та якнайшвидше викликати медичну допомогу або відправити до лікарні, не забуваючи, що в любий момент може наступити зупинка дихання і серця.
Навіть якщо людина опритомніла, у неї можуть виявитися серйозні ушкодження внутрішніх органів.
Існує думка, що ураженого блискавкою потрібно швидше на кілька хвилин закопати в землю, але такий намір не просто марний, а й небезпечний (це відтягує не тільки застосування справді ефективних засобів допомоги – ви можете просто вморити постраждалого, якщо він наковтається землі).
Кажуть, людей, які залишаються живими після удару блискавки, все подальше життя супроводжує удача. Але ще кажуть: береженого Бог береже. Тож радимо дотримуватись наших порад, щоб безпечно почувати себе під час грози.

Прес-служба ГУ МНС у Рівненській області
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору