Рівне:

Створення та просування сайтів

Позов проти Азарова за незнання української мови

Україна і світ 27-травня, 2010, 12:429 prov 1 194
Позов проти Азарова за незнання української мови


Студенти Національного університету “Києво-Могилянська академія” готують позов до суду проти прем’єр-міністра Миколи Азарова за незнання державної мови. Свій позов студенти мотивують тим, що стаття 10 Закону України “Про мови” вимагає від представників влади володіти державною мовою. Незнання й ігнорування української на роботі кваліфікується як службова невідповідність, повідомляє ТСН.ua.
Проте атестації з української мови для тих, кого працевлаштовує народ, в Україні немає, конкретна відповідальність за її незнання також невизначена. Водночас в багатьох країнах неможливо прийти до влади без знання державної мови, подекуди їх дві. Кандидати у президенти передусім мають скласти мовні іспити.
В анкеті на посаду президента України Віктор Янукович написав 90 слів і зробив 12 помилок. Крім того й російська в чиновників шкутильгає. Нещодавно новий одеський губернатор Едуард Матвійчук вітав ветеранів у школі, і Ж, Ш написав з “Ы”.
Політики роблять помилки не тільки на письмі. Екс-прем’єр-міністр Юлія Тимошенко відома своїми помилками в усному мовленні.
Єдиний чиновник, який зізнався, що вчить українську мову, - новий державний санітарний лікар України Геннадій Рожков.
Для опанування української мови як іноземної досить півроку з викладачем, кажуть фахівці.
У грудні 2009 року начальник головного управління Державної служби України Тимофій Мотренко заявив, що із приблизно 300 чиновників високого рангу, яких щороку перевіряє управління держслужби, 10-15 надають недостовірні документи про вищу освіту. А 5,3% кандидатів на державні посади 1-ї та 2-ї категорії приховували факти про притягнення до кримінальної відповідальності.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору