Рівне:

Створення та просування сайтів

Президент переніс запровадження нового механізму дотацій для виробників молока

Україна і світ 03-чер, 2010, 12:339 prov 1 071
Президент України Віктор Янукович підписав закон, відповідно до якого переноситься на 2011 рік запровадження нового механізму виплати бюджетних дотацій на одну корову, який мав діяти в 2010 році замість дотування виробників молока і м’яса через м’ясо-молочні підприємства. Відповідна норма є в законі №2254-VІ, оприлюдненому на веб-сайті глави держави.
Як повідомлялося, закон №2254-VІ “Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників” парламент ухвалив 13 травня 2010 року з ініціативи Кабінету Міністрів. Перенести введення нового механізму дотування уряд пропонував для відпрацювання порядку його реалізації, створення реєстру фізосіб-власників корів і відкриття ними рахунків в банках, проведення роз’яснювальної роботи серед сільгоспвиробників.
Заміна виплати дотацій аграріям за здане на переробку молоко і м’ясо через переробні підприємства на пряме дотування власників корів зі спеціального фонду держбюджету було передбачено державним бюджетом на 2010 рік. Відповідно до закону про держбюджет, м’ясо-молочні підприємства повинні були платити податок на додану вартість до спецфонду держбюджету для подальшої виплати дотацій на одну корову, наявну на 1 січня 2010 року.
Донині діяв механізм дотування аграріїв, який полягав у тому, що ПДВ при реалізації молока і м’яса на переробку не перераховувався до бюджету, а виплачувався товаровиробникам у вигляді дотацій м’ясомолочних підприємств.
М’ясомолочні підприємства неодноразово закликали державу зберегти чинний механізм дотацій. Як повідомлялося, ціни на м’ясо-молочну продукцію в 2010 році можуть зрости до 20%. Це відбудеться у тому випадку, якщо уряд впровадить новий механізм надання держдотацій виробникам даної продукції, що передбачає виплату дотацій. Про це розповів Володимир Лапа, керівник групи експертів Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).
За його словами, в 2010 році є достатньо великі ризики підвищення цін на м’ясо-молочну продукцію: “У випадку, якщо режим субсидування підприємств і одноосібних господарств - тобто зараз йде субсидування через переробні підприємства, і субсидії нараховуються автоматично - буде змінений на державну підтримку (пряму бюджетну підтримку), то це означає, що як мінімум на декілька місяців виробники втратять всю податкову підтримку і з молока, і м’яса”.
Для компенсації недоотриманих дотацій виробники вимушені будуть підвищувати ціни на готову продукцію. При цьому лише цей чинник може, за його словами, призвести до зростання цін на молоко і м’ясо в межах 10-20%.
У Європейській Бізнес Асоціації підтверджують, що у випадку запровадження нового порядку надання дотацій неодмінно відбудеться подальше підвищення цін на молоко, молочні продукти, м’ясо і м’ясопродукти.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору