Рівне:

Створення та просування сайтів

На Рівненщині проведено перевірки у сфері охорони і використання лісів

Рівненська область 14-чер, 2010, 12:259 Lobanovskiy 1 408
Оскільки ліс належить усім громадянам України, то цілком виправдано вимагати розумного і раціонального використання та й врешті надійного захисту його. Проте результати перевірок, які провели працівники органів прокуратури Рівненщини засвідчили, що неналежне забезпечення охорони лісів від незаконної вирубки залишається на сьогодні невирішеною проблемою.
З початку цього року міськрайпрокурори області порушили 17 кримінальних справ у сфері охорони і використання лісових ресурсів. За результатами розгляду документів реагування до відповідальності притягнуто 140 посадових осіб, до бюджету відшкодовано 400 тисяч гривень.
Так, в області продовжують мати місце порушення вимог законів при веденні лісового господарства постійними лісокористувачами. Як з’ясувалося, найбільше такі порушення допускаються в державних спеціалізованих лісових господарствах.
Наприклад, Рівненський природоохоронний прокурор виявив факт вчинення працівниками ДП СЛАП «Дубровицький держспецлісгоп» безпідставного рубання дерев, чим державі завдано шкоду на суму 54 тисячі гривень. Кримінальна справа, порушена прокурором щодо лісничих за ознаками злочину, передбаченого статтею 367 Кримінального кодексу України (службова недбалість), вже скерована до суду.
Крім того, встановлено, що в порушення вимог законодавства керівник вказаного держспецлісгоспу не забезпечив належну охорону лісових земель, в результаті чого мали місце порушення незаконним видобутком бурштину лісових угідь площею 0,4 га на території урочища «Вільне». З вимогами усунути вказані порушення прокурор Дубровицького району вніс директору держспецлісгоспу припис, який розглянуто, винних осіб притягнуто до відповідальності, порушені землі відновлено.
У ході проведення прокурорських перевірок в ДП СЛАП «Здолбунівський держспецлісгосп» виявлено, що його керівництвом не забезпечується облік самовільних рубок, не вживаються заходи проти засмічення лісових земель, а також не направляються матеріали із ознаками злочинів в органи міліції, чим порушуються вимоги Лісового кодексу України та Санітарних правил у лісах України. На усунення виявлених порушень прокурор вніс директору держспецлісгоспу подання, яке розглянуто і задоволено, три винні посадові особи притягнуто до відповідальності.
З метою усунення аналогічних порушень вносили документи реагування прокурори Володимирецького, Корецького районів.
І, взагалі, подібних прикладів, можна навести безліч. Однак, як самі бачимо, часто вказані порушення закону стають можливими тому, що компетентні органи не в повній мірі виконують покладені на них функції.
У зв’язку з неналежним забезпеченням контролю у сфері охорони лісу та своєчасного стягнення завданої шкоди начальнику державної екологічної інспекції в області внесено подання з вимогою активізувати роботу на даному напрямі, яке розглянуто і задоволеною.
Проблема охорони і використання лісових ресурсів на Рівненщині залишається для органів прокуратури області однією з пріоритетних. Перевірки у цій сфері тривають.

Анна-Марія Дзівак, старший помічник прокурора області з питань нагляду за додержанням природоохоронного законодавства старший радник юстиції.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору