Рівне:

Створення та просування сайтів

Прокуратура Рівненщини виявила ряд порушень законодавства про природно-заповідний фонд

Рівненська область 27-кві, 2011, 09:369 Lobanovskiy 3 482
Збереження та розвиток природно-заповідного фонду України, а саме - заказників, пам’ятків природи, заповідних урочищ, парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, інших подібних об’єктів, є вкрай актуальним завданням державної політики. Однак реальний стан законності у сфері організації, охорони, ефективного використання природно-заповідного фонду в нашому краї викликає велике занепокоєння, оскільки органи прокуратури й надалі продовжують виявляти різноманітні порушення у цій сфері.
З початку цього року за наслідками проведених перевірок додержання законів про природно-заповідний фонд органи прокуратури Рівненщини порушили 1 кримінальну справу, внесли 25 подань і приписів, за документами прокурорського реагування притягнуто до відповідальності 30 посадових осіб.
Серед численних порушень, що їх виявили прокурори, це невинесення в натуру меж територій природно-заповідного фонду, засмічення земель відходами, знищення природних ресурсів та інші.
Так, Дубенський міжрайонний прокурор виявив, що в порушення вимог законодавства керівник ДП СЛАП «Дубенський держспецлісгосп» не встановив охоронні, інформаційні знаки та аншлаги на територіях ботанічного заказника «Квітуча гора» площею 20,7 га і ентомологічного заказника «Ясенівський» площею 2 га, які передано йому під охорону. На усунення вказаного порушення керівнику підприємства прокурор вніс припис. В результаті розгляду документа реагування до дисциплінарної відповідальності притягнуто винних посадових осіб держспецлісгоспу.
Подібні порушення також виявили та відреагували на них прокурори Гощанського, Зарічненського, Дубровицького, Радивилівського районів, Острозький, Млинівський та Рівненський природоохоронний міжрайонні.
Крім того, не належно в області забезпечується режим охорони і збереження територій та об’єктів природного-заповідного фонду. Прокурори виявили, що такі порушення нерідко вчиняють ті, хто зобов’язаний здійснювати таку охорону.
Для прикладу, Рівненський міжрайонний природоохоронний прокурор встановив, що працівники ДП СЛАП «Демидівський держспецлісгосп» незаконно зрубали на території заповідного урочища «Ділянка ясеневого лісу» 36 дерев. Сума шкоди, заподіяної об’єкту природно-заповідного фонду склала 60 тисяч гривень. За цим фактом фактом прокурор порушив та розслідував кримінальну справу за ч. 1 ст.365 КК України (перевищення влади або службових повноважень). У справі триває судовий розгляд.
Через неналежну охорону працівниками ДП СЛАП «Дубровицький держспецлісгосп» на території ландшафтного заказника місцевого значення «Почаївський» невстановлені особи самовільно зрубали 67 сироростучих дерев, чим заподіяли державі шкоду в сумі 6,5 тисяч гривень. Прокурор Дубровицького району вніс подання директору цього підприємства та поставив вимогу відшкодувати збитки.
Особливо турбує те, що станом на сьогодні залишаються не винесеними в натуру межі території та об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення на площі 3,5 тис.га та місцевого значення на площі 42,7 тис.га. Адже таке порушення призводить до незаконного захоплення цих земель та об’єктів, або ж навіть до загрози їх втрати. Зокрема, на території «Рівненського парку культури і відпочинку ім.Шевченка», що у центрі міста, розташовані окремі будівлі, власники яких використовують частину земель без відповідних документів та проекту організації території, а також без охоронних зобов’язань.
У зв’язку з подібними порушеннями прокурори внесли документи реагування в органи місцевого самоврядування, на територіях яких знаходяться об’єкти природно-заповідного фонду.
Прокурорською перевіркою виявлено порушення й у діяльності природного заповідника загальнодержавного значення «Рівненський природний заповідник». Встановлено, що адміністрація заповідника здійснювала свою діяльність на підставі розробленого ще в 2003 році проекту організації території заповідника, який не був затверджений Міністерством екології та природних ресурсів України. На сьогоднішній день такий проект взагалі відсутній, оскільки у минулому році закінчився термін його дії.
Відтак, тільки за втручання прокуратури області розпочато виготовлення проекту організації території Рівненського природного заповідника і охорони його природних комплексів та розроблено проект Положення відповідно до вимог чинного законодавства.
Питання додержання вимог законів у сфері додержання законів про природно-заповідний фонд перебувають на постійному контролі органів прокуратури Рівненщини. Перевірки тривають.


Анна-Марія Дзівак, старший помічник прокурора області з питань захисту прав громадян та інтересів держави в екологічній сфері.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору