Рівне:

Створення та просування сайтів

Додержання природоохоронного законодавства — один із пріоритетів прокурорського нагляду

Кримінал 29-січ, 2009, 17:499 prov 2 937
Одним із пріоритетних напрямів діяльності прокуратури Сарненського району є нагляд за додержанням законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища.
Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізовується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.
Найпоширенішими порушеннями є прийняття незаконних рішень про виділення земель, самовільне зайняття земельних ділянок, їх хижацьке забруднення та засмічення, неправомірне і нецільове використання землі.
Так, в Сарненському районі діють такі природоохоронні суб’єкти господарювання: ДП “Сарненський лісгосп”, ДП “Клесівський лісгосп”, ДП СЛАП “Сарненський держспецлісгосп”, Рівненський природний заповідник, а також 7 заказників місцевого значення, 1 пам’ятка природи загальнодержавного значення, 6 пам’яток природи місцевого значення, 10 заповідних урочищ.
За результатами перевірок, проведених протягом 2 півріччя 2008 року, в порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів, за порушення у сфері екології до відповідальності притягнуто 32 службові особи.
Також із залученням працівників інспекції з контролю за використанням та охороною земель виявлено низку порушень земельного законодавства.
Зокрема, при проведенні перевірок рішень сесій сільських рад району виявили, що порушується встановлена законом процедура безоплатної передачі земельних ділянок у власність. Прокуратура району внесла протести на незаконні рішення сесій, які було задоволено.
Прокуратура району вносила приписи до сільських рад та керівництва об’єктів природно-заповідного фонду з вимогою усунення порушень земельного законодавства та закону України “Про природно-заповідний фонд”, проведення рекультиваційних робіт з відновлення порушених земель внаслідок незаконного видобутку бурштину-сирцю. Документи прокурорського реагування розглянуто та задоволено, до дисциплінарної відповідальності притягнуті відповідальні посадові особи.
За прокурорського втручання протягом 2 півріччя 2008 року відновили та рекультивували 5,9 га земель, які були порушені внаслідок незаконного видобутку бурштину-сирцю.
Так, прокуратура району в ході перевірки встановила, що 19 вересня 2008 року близько 12 год. М. за попередньою змовою з П. в урочищі “Азалія” поблизу смт Клесів Сарненського району, не маючи спеціального дозволу (ліцензії) на видобування корисних копалин, шляхом гідророзмиву грунту мотопомпою кустарного виробництва незаконно видобували бурштин-сирець, який відноситься до корисних копалин загальнодержавного значення. Порушників було затримано на місці.
У вказаних громадян вилучили 500 грам бурштину. За цим фактом прокуратура району порушила кримінальну справу, яку з обвинувальним висновком направлено до суду. Винуватих осіб притягнуто до кримінальної відповідальності.
Встановлено, що 2 жовтня 2008 року близько 16 год. громадянин З. за попередньою змовою з невідомими особами на землях Рівненського природного заповідника в урочищі “Баньки” Карасинського лісництва також без спеціального дозволу, розмиваючи грунт за допомогою мотопомпи, незаконно видобував бурштин-сирець.
Правопорушника затримали на місці, проти нього порушено кримінальну справу за незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення на території природно-заповідного фонду. Справу з обвинувальним висновком направлено до суду. Порушника притягнуто до кримінальної відповідальності.
Окрім того, 11 серпня 2008 року близько 22 год. П., за попередньою змовою з М., С., М., в урочищі “Болото”, що поблизу смт Клесів Сарненського району, теж за допомогою мотопомпи кустарного виробництва займалися незаконним видобутком бурштину-сирцю. Правопорушники були затримані на місці скоєння злочину, проти них порушено кримінальну справу.
Також 4 вересня 2008 року близько 19 год. 30 хв. П. за попередньою змовою з Д. неподалік щебеневого заводу відокремленого структурного підрозділу “Клесівське кар’єроуправління”, на захід від дороги смт Клесів – с. Пугач Сарненського району, за таких же обставин незаконно видобували бурштин-сирець. У вказаних громадян вилучено бурштину вагою близько 1000 грам.
Порушену проти них кримінальну справу направлено з обвинувальним висновком до суду. За рішенням Сарненського місцевого суду цим особам призначено покарання у вигляді штрафу.
Крім того, провівши перевірку додержання вимог закону України “Про відходи”, прокуратура району встановила, що в ряді підприємств існують суттєві порушення. Зокрема: сховища отрутохімікатів не огороджені, а подекуди напівзруйновані, попереджувальні знаки не встановлені, дахи будівель діряві, відсутні індивідуальні засоби захисту для працівників господарства, охорона об’єктів та план дій персоналу при аварійних ситуаціях.
На усунення вказаних порушень внесено приписи, які виконано. Винуваті посадові особи притягнуті до дисциплінарної відповідальності.
Всього протягом 2 півріччя за наслідками перевірок, проведених у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів у сфері екології, прокуратура району внесла 18 приписів та подань, задовольнила 20 протестів. У сфері охорони навколишнього природного середовища та земельних відносин пред’явлено 5 позовів, які задоволено в повному обсязі. За актами прокурорського реагування відшкодовано 186 тис. грн. Усього правоохоронними органами району протягом 2008 року порушено 30 кримінальних справ за порушення правил охорони надр, а саме за незаконний видобуток бурштину-сирцю, котрі з обвинувальними висновками направлені до суду. Правопорушники притягнуті до кримінальної відповідальності.
Затримані за незаконний видобуток бурштину мешканці району здебільшого відбуваються легким покаранням – мізерними штрафами, тож і далі продовжують копати бурштин.
Враховуючи мінімальність штрафів, виховна та превентивна роль покарань є вкрай низькою і не створює належний вплив на свідомість правопорушників.
Аналіз виявлених порушень земельного законодавства свідчить, що однією з основних причин їх виникнення є неналежне виконання передбачених законом повноважень органами земельних ресурсів та органами місцевого самоврядування. Прийняття неправомірних рішень цими органами іноді призводить до соціальної напруги.

Андрій ТАРГОНІЙ,
помічник прокурора Сарненського району.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору