Рівне:

Створення та просування сайтів

Поліське золото потребує охорони

Кримінал 18-лют, 2010, 10:139 prov 1 132
Дубровиччина багата не лише лісами і водоймами, а й бурштином – корисною копалиною загальнодержавного значення, яка потребує належної охорони та раціонального використання.
У зв’язку з цим, одним з пріоритетних напрямів діяльності прокуратури Дубровицького району є нагляд за додержанням законодавства у сфері охорони природних надр.
На даний час промисловий видобуток бурштину проводять в кар’єрах на території декількох районів Рівненської області, в тому числі і Дубровицького. Відтак, “сонячне каміння” видобуває не лише державне підприємство “Бурштин України”. На сьогодні є чимало “старателів”, що займаються промислом незаконно. Для багатьох місцевих це – чи не один із основних видів заробітку
В результаті основну масу бурштину видобуває не державне підприємство, а браконьєри. Тим часом територія внаслідок цього перетворюється на “місячний ландшафт” та стає непридатною для обробітку.
На жаль, доводиться констатувати, що в порівнянні з минулими роками незаконний видобуток бурштину набуває масового характеру. А це тягне за собою порушення не лише норм Кодексу України про надра, але й вимог Земельного, Лісового, Водного кодексів.
Найпоширенішими порушеннями є несанкціонований видобуток бурштину, самовільне займання земельних ділянок з цією ж метою, їх хижацьке розорювання та приведення в непридатний для використання стан, неправомірне і нецільове надрокористування.
Пріоритетом роботи органів прокуратури Рівненської області у цій сфері є застосування ефективних наглядових функцій за додержанням законів органами державної влади, місцевого самоврядування, уповноваженими контролюючими органами, та чітко спланованих заходів у боротьбі зі злочинними проявами, щоб кожен виннний був притягнутий до встановленої законом відповідальності з одночасним відновленням природного стану порушеного об’єкту, що й закріплено в наказі прокурора Рівненської області № 226 від 26.11.09 “Про розмежування об’єктів та повноважень галузевих підрозділів прокуратури Рівненської області і підпорядкованих прокурорів при здійсненні нагляду за додержанням законів у сфері охорони навколишнього природного середовища. Прокуратура району протягом 2009 року проводила комплексні перевірки у сфері охорони надр, спрямовані на протидію несанкціонованому видобутку бурштину-сирцю та відновленню порушених внаслідок цього земель на території Дубровицького району.
За співпраці прокуратури району та Дубровицького РВ УМВС, протягом 2009 року порушено 9 кримінальних справ за ч. 1 ст. 240 КК України, які направлено із обвинувачувальними висновками до суду.
Крім того, прокуратура району із залученням працівників СДСБЕЗ Дубровицького РВ УМВС провела перевірки закладів торгівлі, які реалізовують вироби з бурштину.
На виконання актів реагування прокуратури району протягом минулого року відновлено 7,77 га порушених внаслідок несанкціонованого видобутку бурштину земель. Посадових осіб, що неналежно реагували на вказані порушення, притягнуто до дисциплінарної відповідальності.
Протягом 2009 року за результатами перевірок, проведених у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів, за порушення вимог законодавства з цього питання, прокуратура району внесла 35 приписів та подань. Також принесено 14 протестів, порушено кримінальну справу. У сфері охорони навколишнього природного середовища та земельних відносин пред’явлено 5 позовів, які задоволено в повному обсязі. За актами прокурорського реагування відшкодовано 10 тис. грн. До різного роду відповідальності за неналежне здійснення контролю в галузі охорони надр притягнуто 39 посадових осіб.
Не останньою причиною такого становища є неналежна робота контролюючих та правоохоронних органів. Тому цілком природно, що за втручання прокуратури району до дисциплінарної відповідальності протягом минулого року притягнуто 25 посадових осіб контролюючих органів.
Затримані за незаконний видобуток бурштину мешканці району здебільшого відбуваються легким покаранням – мізерними штрафами, тож і далі продовжують копати бурштин. Адже за кордоном кілограм бурштину коштує від 200 до 700 доларів США. А спритні ділки вивозять “сонячне каміння” за кордон, де успішно реалізовують на чорному ринку. Адже бурштин користується попитом.
Враховуючи мізерність штрафів, виховна та превентивна роль покарань є вкрай низькою і не має належного впливу на свідомість правопорушників.
Земля та її надра є основним національним багатством держави, а тому прокуратура Дубровицького району і надалі зосереджуватиме максимум зусиль, щоб забезпечити додержання вимог законодавства у сфері екології усіма посадовими особами, громадянами та підприємствами незалежно від форм власності.
Андрій Таргоній, старший помічник прокурора Дубровицького району Рівненської області, юрист 3 класу.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору