Рівне:

Створення та просування сайтів

Для чого в українському Рівному російські холми?

Суспільство 15-лип, 2010, 10:529 prov 1 344
Для чого в українському Рівному російські холми?


Під таким гаслом в Рівному пройшли мітинги проти виділення Московському патріархату земельної ділянки під будівництво кафедрального собору, Російського культурного центру, а в майбутньому – монастиря Московського патріархату на честь Олександра Невського. Пікетувальники всіляко намагалися висловити свій протест російській експансії на українській землі, в тому числі й через церкву, яка устами свого патріарха взагалі не визнає існування українців як окремої нації.
Вперше питання про спорудження кафедрального собору УПЦ МП і будівництва російського культурного центру виникло після минулорічного візиту патріарха Російської церкви Кіріла, якого досить неоднозначно зустрічали у Рівному. Вочевидь, московські священики дістали завдання отримати цю земельну ділянку, аби невдовзі Кирил приїхав сюди як господар.
Представники церковних громад УПЦ та миряни одразу ж негативно зреагували на таку ініціативу, і ще наприкінці червня цього року міський голова Рівного Володимир Хомко погодився із протестуючими рівнянами на чолі з УНП і запропонував наразі взагалі зняти із розгляду питання про надання землі для будівництва церкви та відкласти його до завершення місцевих виборів, проте вже на початку липня міська рада знову вирішила розглянути це питання.
Багатьох рівнян обурив не лише сам факт будівництва храму МП, а й те, що ще раніше духовенство УПЦ КП претендувало на ділянку на Пагорбі Слави, проте обидва рази отримувало відмову: в 1998 та 2010 роках. Пікетувальники не виступають проти будівництва церков як самі зазначають, проте вони остерігаються того, що московська патріархія вже давно стала методом політичного, але аж ніяк не духовного впливу. Адже на цій території планують спорудити не лише собор як такий, а великий російський культурний центр. Тобто по суті центр духовного впливу чужої держави на душі українців. Дивує той факт, що чомусь представники МП не отримали рішучої відмови, як це було із Київським патріархатом.
В черговий раз рівняни зібралися пікетувати сесію Рівненської міської ради 8 липня. І хоча духовенство Московського патріархату всіляко заперечує будь-яку політизованість ситуації, все ж переконати в цьому протестувальників їм так і не вдалося. Опісля закликів організаторів мітингу до єднання міської громади та подальшого пікетування, до мікрофону підходили миряни та ділилися своїми думками та переконаннями (“Вони нас не пощадять! Якщо вони тут засядуть, то вже не вийдуть звісдси” – не втомлювалися повторювати мітингувальники), розповідями із життя, які не залишили байдужими жодного учасника мітингу, проводилися паралелі із паризькою ситуацією (французькі спецслужби підозрюють Росію у намірі створити в Парижі один з найбільших в світі розвідувальних центрів під прикриттям духовно-культурного центру РПЦ МП – прим. автора). Трохи згодом до протестувальників приєдналося духовенство УПЦ КП. На рішення міської ради рівняни чекали співаючи українських народних пісень та виконуючи державний гімн, а також обговорюючи, яких же новин варто очікувати.
А новини з міськради виявились не зовсім втішними. Мер Рівного Володимир Хомко розпочав пленарне засідання із пропозиції перенести його на серпень місяць, а отже і відкладається розгляд питання про забудову двох гектарів землі на Пагорбі Слави на поки що невідомий термін, адже дату наступного засідання очільник міста уповноважив назначити Юрія Торгуна, попередньо узгодивши її з керівниками фракцій.
Таки чином депутати розійшлись, так і не вирішивши питання, яке так схвилювало мирян та духівництво УПЦ КП, проте мітингувальники пообіцяли і надалі пікетувати міську раду та влаштовувати протести до остаточного прийняття рішення. Залишгається лише надіятися, що воно не потребуватиме подальшого оскарження рівнянами.
Натомість Олександр Фінгерт, голова рівненської міської управи УНП, переконаний, що так звані махінації із землею мають значно серйозніше підґрунтя, аніж просте бажання розвивати російську культуру. Навіщо ж українському місту Рівне російські холми? Це як мінімум дивно, оскільки Московський патріархат має і так дуже багато земель. І вся ця експансія зводиться до того, що під приводом будівництва церкви, так званого культурного центру, насправді ж розпочнеться будівництво бази ФСБ. І наше основне завдання – ніякому разі не допустити цього.
Ольга БОЙКО,
Рівне.
Схожі новини
Сайт безкоштовних оголошень Сайт безкоштовних оголошень Пакети з логотипом

Соц. мережі
Вгору